„Datoria guvernamentală, situată la 39% din PIB, este sub pragul de 60% din PIB inclus în tratatul de la Maastricht. Potrivit strategiei prezentate de Guvern în Parlament, datoria publică ar urma să rămână stabilă până în 2025”, subliniază CE. Pe de altă parte, forul comunitar atrage atenţia asupra faptului că „modificările frecvente ale sistemului de taxe creează instabilitate în mediul de afaceri”.
Potrivit documentului, compoziţia veniturilor din taxe ale României este, în general, favorabilă creşterii şi una dintre cele mai prietenoase pentru mediul de afaceri în rândul statelor din Uniunea Europeană, în condiţiile în care impozitele indirecte sunt substanţial peste media din UE în timp ce taxarea directă este semnificativ sub media din UE.
Comisia subliniază, însă, că recenta scădere a contribuţiilor sociale plătite de angajator a redus povara fiscală dar ar urma să conducă la o pierdere netă de venituri din taxe de aproximativ 0,75% din PIB în 2015 din cauză că măsura nu i-a vizat în mod special pe cei cu venituri mici şi medii. Potrivit CE, discrepanţa dintre nivelul ridicat al poverii fiscale pe muncă şi nivelul redus al veniturilor reale din taxe sugerează un volum mare de câştiguri ascunse iar în acest context este important un sistem funcţional de inspecţii pentru soluţionarea situaţiei cu privire la munca nedeclarată.
În sectorul TVA, Comisia Europeană arată că gradul de conformare rămâne un motiv de îngrijorare. „Începând din anul 2000, decalajul mediu la colectarea TVA a depăşit 40%, cu un vârf de 44% în 2012, cel mai mare din UE şi semnificativ peste nivelul mediu de 16% în cele 26 de state UE”, se menţionează în raportul CE.
Pentru a îmbunătăţi eficienţa colectării TVA, autorităţile au introdus o serie de măsuri precum plăţile electronice, o nouă procedura de înregistrare a TVA şi o loterie a bonurilor fiscale, aminteşte Raportul citat.
În ceea ce priveşte accizele, studiile recente arată că, în contextul majorărilor frecvente, piaţa neagră în domeniul producţiei şi distribuţiei de alcool rămâne una semnificativă.
Comisia Europeană (CE) a decis miercuri să demareze procedura de dezechilibru macroeconomic pentru România şi Portugalia, două din cele 16 ţări identificate în luna noiembrie 2014 că înregistrează dezechilibre economice. În total, 16 ţări europene au deschisă procedura de dezechilibru macroeconomic, în diferite faze. În urma deciziei Comisiei Europene, România a fost plasată în faza a doua din cele cele şase ale procedurii de dezechilibru macroeconomic.