Prevăzută să dureze două zile, cea de-a treia sesiune a acestui dialog, început în luna mai 2014, trebuie să abordeze mai întâi, cu uşile închise, chestiunile sensibile referitoare la drepturile omului şi deschiderea politică. Părţile au ca obiectiv încheierea unui ”Acord de dialog politic şi de cooperare”, destinat să întoarcă pagina unui deceniu de divergenţe,
scrie Agerpres.
”Avem un program focalizat pe tema cooperării, cu ambiţia de a începe discutarea celorlalte două puncte (dialogul politic şi comerţul) pentru a pune bazele viitoarelor etape”, a explicat pentru AFP un diplomat european.
În timp ce relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Cuba sunt oficial suspendate din 2003, reprezentanţii lor au redeschis dialogul la iniţiativa celor 28 de state membre ale UE, hotărâte să schimbe politica în scopul de a încuraja Havana să efectueze reforme în domeniul drepturilor omului.
Propunerea a fost acceptată de Cuba, care vrea ca UE să renunţe la ”poziţia sa comună”, în vigoare din 1996, şi care a condiţionat cooperarea europeană cu regimul comunist de progrese democratice, în special în materie de drepturi civice şi politice.
Pentru a linişti partea cubaneză, europenii dau asigurări ”că nu negociază măsuri specifice în aceste domenii”. ”Ceea ce suntem pe cale să negociem este un cadru pentru un acord (…), un cadru de dialog, cooperare şi schimburi, inclusiv în domeniul guvernării şi cel al drepturilor omului (…). Negociem un cadru pentru a discuta despre aceasta”, a precizat diplomatul european.
”Partea cubaneză este conştientă de la început că acest lucru trebuie integrat într-un acord”, a mai spus diplomatul, sub rezerva anonimatului.
Convorbirile sunt conduse de negociatorul şef european Christian Leffler şi de adjunctul ministrului cubanez de externe Abelardo Moreno. Cei doi au mai condus dezbaterile din aprilie şi august 2014 la Havana, apoi la Bruxelles.