Potrivit sursei citate, această decizie este impusă de lipsa fondurilor financiare pentru achiziţia de cărbune energetic, materiale şi piese de schimb necesare funcţionării în condiţii de siguranţă a instalaţiilor Termocentralei Romag-Termo.
‘Stocul de cărbune este foarte mic. Cu acesta încercăm să asigurăm căldura în unităţile de învăţământ, spitale şi agenţi economici care funcţionează cu agent termic. Există debitori care au restanţe la plata facturilor din ianuarie 2013. RAAN se află în procedură de insolvenţă şi nu mai dispune de resurse financiare’, a afirmat Viorel.
El a mai arătat că dacă autorităţile centrale şi Guvernul nu vor lua hotărârea de a aproba memorandumul stabilit cu Ministerele Economiei şi Energiei, există riscul ca din 10 martie să se oprească definitiv producţia de agent termic, lucru care ar pune în pericol Uzina de apă grea Romag-Prod ale cărei echipamente vor fi în situaţia de a provoca situaţii de urgenţă catastrofale pentru populaţia din localităţile situate pe o rază de zece kilometri.
RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013 în baza unei ordonanţe de guvern care stipula dreptul acesteia de a-şi conduce activitatea, de a administra şi a gestiona bunurile ale căror proprietar era, scrie Agerpres.
În timpul scurs de la declararea insolvenţei, RAAN a acumulat debite de 130 milioane lei la furnizori şi 40 de milioane lei la bugetul de stat. Conform unui raport încheiat în urma unor controale fiscale, RAAN, datorită unor inginerii financiare ilegale, a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 10 milioane euro.