Euro s-a depreciat pentru a cincea zi, înaintea şedinţei de joi a BCE. Consiliul guvernatorilor BCE va analiza în Cipru implementarea măsurilor de relaxare cantitativă de 1.100 miliarde de euro, inclusiv data la care va începe achiziţionarea obligaţiunilor suverane. Prin aceste măsuri, BCE vrea să combată deflaţia persistentă şi şomajul, care se ridică acum la aproximativ 11% în zona euro.
Miercuri, euro a scăzut la 1,1083 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din septembrie 2003, în timp ce dolarul se tranzacţiona la 119,74 yeni.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat în februarie la 53,7 puncte, faţă de 53,9 puncte estimat anterior, dar peste nivelul din ianuarie, de 52,6 puncte, potrivit unei estimări publicate miercuri de compania Markit, cu sediul la Londra. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
În trimestrul patru din 2014, PIB-ul zonei euro a înregistrat o creştere de 0,3% şi Markit se aşteaptă la un ritm similar în primele trei luni din 2015. Germania conduce redresarea regiunii, iar decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro a îmbunătăţit încrederea companiilor.
Analiştii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula economia zonei euro în acest an.
„Euro s-ar putea deprecia şi mai mult, pieţele aşteaptă să vadă când vor fi retrase măsurile de stimulare ale BCE sau când va fi majorată rata dobânzii”, avertiza recent analistul Greg Gibbs, de la Royal Bank of Scotland Group Plc în Singapore.