Europa îşi va reduce dependenţa energetică din resurse spaniole şi portugheze – AFP

Europa a făcut miercuri un nou pas pentru a-şi reduce dependenţa de energie importată, în special din Rusia, în cursul unui summit franco-lusitano-spaniol la Madrid care avea scopul să lege ţările din Peninsula Iberică de reţelele electrice şi gaziere din restul Europei, relatează AFP.
Economica.net - joi, 05 mart. 2015, 06:22
Europa îşi va reduce dependenţa energetică din resurse spaniole şi portugheze - AFP

Preşedintele francez Francois Hollande şi premierii Pedro Passos Coelho (portughez) şi Mariano Rajoy (spaniol) au adoptat un plan de dezvoltare a conexiunilor pentru a scoate Peninsula Iberică din izolarea sa de piaţa europeană a energiei electrice şi gaziere, cu finanţări europene, scrie Agerpres.

Depinzând de energie importată, Portugalia şi Spania şi-au dezvoltat puternic energiile regenerabile, care satisfac 25 % din consumul de electricitate al Portugaliei şi 17 % din cel al Spaniei. Dar aceste resurse nu sunt disponibile pentru restul Europei din cauza absenţei interconexiunilor suficiente cu Franţa.

Aceste interconexiuni ar permite exportul energiei regenerabile în cursul vârfurilor de producţie sau, dimpotrivă, importul curentului electric când producţia scade în absenţa vântului sau a soarelui.

Spania şi Portugalia au construit, de asemenea, o reţea de gazoducte pentru a importa gaze naturale din Algeria şi terminale pentru a importa gaze naturale lichefiate de la alţi producători, dar aceste gazoducte sunt insuficient legate de Franţa, au constatat participanţii la summit.

‘Ansamblul pieţei europene este în prezent mult prea dependent de gazele venite din Rusia’, a subliniat premierul portughez, aflat la originea acestei iniţiative.

‘Criza ucraineană a întărit necesitatea unei solidarităţi energetice europene’, a recunoscut preşedinţia franceză în pregătirea summit-ului.

Cei trei conducători vor deci să profite de finanţări disponibile în UE pentru a lansa proiecte care se înscriu în strategia prezentată săptămâna trecută de Comisia Europeană pentru a crea o piaţă integrată a energiei.

Obiectivele Bruxelles-ului sunt să asigure securitatea aprovizionărilor apelând la solidaritatea statelor membre ale UE, să facă să scadă preţurile datorită concurenţei şi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră dezvoltând sursele de energie regenerabilă.

Cele trei ţări au convenit să caute finanţări europene pentru un proiect de cablu submarin care să traverseze Golful Gasconiei, evaluându-i costul la 1,9 miliard de euro.

Această conexiune va permite dublarea capacităţilor de schimb între Franţa şi Spania, deja multiplicate de două ori la sfârşitul lunii februarie prin inaugurarea unei linii de înaltă tensiune între Catalonia şi Languedoc.

Ele vor, de asemenea, să prezinte autorităţilor europene două proiecte de conexiune electrică prin cabluri care ar traversa Munţii Pirinei, îngropate pentru a evita afectarea mediului înconjurător, a subliniat preşedintele Hollande.

Summit-ul a mai decis să evalueze în şase luni fezabilitatea unui proiect de gazoduct care ar lega Catalonia de Franţa (MidCat), finanţat tot de UE.

Spania ar dori să fie recunoscută astfel ca platformă energetică de importanţă strategică pentru Europa, a explicat Gonzalo Escribano, expert al Institutului regal de studii strategice Elcano.

Peninsula Iberică nu este decât unul dintre şantierele uniunii energetice. Insulele Malta şi Cipru, de exemplu, nu sunt conectate la reţeaua europeană şi şase ţări din Europa (Bulgaria, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Slovacia) depind total de Rusia pentru a-şi asigura necesarul de gaze naturale.

Tensiunea între Madrid şi Lisabona pe de o parte şi Atena de cealaltă parte, intervenită în cursul negocierilor asupra ajutorului european acordat Greciei a fost evocată, de asemenea, în cursul acestei scurte reuniuni madrilene. Premierul grec Alexis Tsipras acuzase sâmbătă cele două ţări iberice că au încercat să facă negocierile să eşueze.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prezent la summit, a dat asigurări că ‘nu a observat ca Portugalia şi Spania să fi avut un plan diabolic pentru a face să cadă guvernul Tsipras’, dar că el ar fi intervenit dacă ar fi constatat existenţa ‘unui plan atât de detestabil’.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Colt CZ Group, concernul ceh producător de arme şi muniţie, a încheiat un acord cu Transcarpat Sportours International pentru asamblarea de arme în România la standarde NATO. Mai exact, este......
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
Un grup care reprezintă mari producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor Corp și Volkswagen, l-a ...
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, ...
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune ...