La Ministerului Justiţiei se va înfiinţa o structură specială pentru recuperarea prejudiciilor – Vâlcov

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a reiterat joi, la dezbaterea publică 'Ce soluţie naţională vom adopta pentru confiscarea bunurilor dobândite din infracţiuni', intenţia Guvernului de a înfiinţa o structură administrativă, în cadrul Ministerului Justiţiei, care 'va monitoriza şi coordona întregul proces de recuperare a prejudiciilor'.
Economica.net - joi, 05 mart. 2015, 15:21
La Ministerului Justiţiei se va înfiinţa o structură specială pentru recuperarea prejudiciilor - Vâlcov

‘Printre măsurile pentru îmbunătăţirea ratei de recuperări, avem inventarierea cazuisticii din toate unităţile şi crearea unei baze de date la nivel naţional, crearea unei aplicaţii informatice care să gestioneze această bază de date, urmărind stadiul executării fiecărui titlu de creanţă, hotărâre definitivă, astfel încât structura centrală a ANAF să aibă evidenţa tuturor cazurilor, înfiinţarea şi operaţionalizarea, de la 1 iulie, a unei structuri administrative dedicate, la nivel naţional, formată din specialişti care se vor ocupa exclusiv de monitorizarea şi coordonarea acţiunilor de recuperare a prejudiciilor, înfiinţarea de servicii teritoriale de coordonare a acestor noi activităţi distincte la nivelul fiecărei direcţii regionale. Odată cu operaţionalizarea structurii naţionale, ANAF va solicita instanţelor de judecată să transmită deciziile şi structurii naţionale. Această structură se va înfiinţa în cadrul Ministerului Justiţiei, va monitoriza şi coordona întregul proces de recuperare a prejudiciilor. A fost aprobată de Guvern sub formă de memorandum, până la sfârşitul lunii martie, printr-o ordonanţă sau proiect de lege urmează să fie adoptată în Guvern’, a spus Vâlcov, la dezbaterea menţionată, organizată joi de PNL, la Palatul Parlamentului.

Ministrul de Finanţe a adăugat că unul dintre motivele pentru rata scăzută de recuperare a prejudiciilor este faptul că deciziile instanţelor se comunică direct unităţilor de administrare, fără a exista o bază de date la nivel naţional.

‘Există instrumentări de dosare cu autori necunoscuţi sau firme fantomă care duc la hotărâri de judecată ce nu pot fi valorificate. Se dispune însă confiscarea şi în astfel de cazuri, iar sumele se adaugă la totalul valorilor trimise spre executare. Există situaţii în care motivarea şi comunicarea hotărârilor de judecată se face cu destulă întârziere astfel încât bunurile ajung să fie vândute până la transmiterea către ANAF a înştiinţării de executare şi există situaţii în care bunurile mobile sau imobile, ce urmează să fie vândute la licitaţie, să nu prezinte niciun fel de interese, chiar şi în condiţiile în care preţul de pornire este diminuat cu până la 50%’, a precizat Vâlcov.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a invitat vineri reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru a continua consultările pe tema creşterii eficienţei mecanismelor de recuperare a creanţelor statului provenite din producerea unor infracţiuni.

‘Întâlnirea are loc în contextul în care Guvernul a aprobat recent un Memorandum prin care se demarează procedurile de înfiinţare a unei Agenţii specializate în administrarea bunurilor sechestrate în cadrul procedurilor judiciare penale. Memorandumul prevede promovarea de către Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor Publice a unui act normativ prin care să se înfiinţeze această Agenţie până la sfârşitul lunii martie’, informează un comunicat de miercuri al MJ.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...