România, în topul celor mai poluate ţări europene, raportat la cât produce – raport AEM

România ocupă locul doi în clasamentul ţărilor europene care poluează cel mai mult raportat la cât produce, după Bulgaria şi urmată de Estonia şi Polonia, reiese dintr-un raport de specialitate întocmit de Agenţia Europeană de Mediu /AEM/, dat recent publicităţii.
Economica.net - lun, 09 mart. 2015, 10:05
România, în topul celor mai poluate ţări europene, raportat la cât produce - raport AEM

Conform documentului, 50% din impactul dăunător al poluării aerului reprezintă 1% din producătorii industriali din Europa, în acest caz pagubele ajungând la 165 miliarde de euro, anual. Cea mai păguboasă industrie este cea energetică, acesta fiind responsabilă de 67% din totalul daunelor provocate.

Pe de altă parte, cei mai mari poluatori ai Europei, din punct de vedere al pagubelor produse, sunt: Germania, Polonia, Marea Britanie, Franţa şi Italia. Dacă pagubele sunt raportate la cât produc ţările, în topul celor mai dăunătoare state se află: Bulgaria, România, Estonia şi Polonia.

Statisticile Uniunii Europene /UE/ arată că aproximativ 430.000 de decese premature au fost atribuite particulelor fine în suspensie (PM10 – n. r.). De asemenea, expunerea la zgomotul ambiental s-a estimat că provoacă moartea a 10.000 de persoane din cauza bolilor de inimă şi atacurilor cerebrale în fiecare an.

Potrivit raportului AEM, Europa nu este în grafic în ceea ce priveşte stoparea pierderii biodiversităţii, întrucât dispar în continuare o serie de habitate pentru animale şi plante. O proporţie mare a speciilor protejate (60%) şi a tipurilor (77%) sunt considerate a fi într-o stare nefavorabilă de conservare.

În cazul României, deşi există peste 900 de arii naţionale protejate şi mai mult de 500 de situri Natura 2000, un sfert dintre speciile de animale (25%) sunt considerate ameninţate, restul fiind supuse unei presiuni crescânde din cauza unor habitate corespunzătoare în afara ariilor protejate.

La capitolul emisiilor cu gaz de efect de seră, datele arată că, în România, cele de dioxid de sulf au scăzut cu 48,8% între anii 2005 şi 2011. Cu toate acestea, ţara noastră este, în continuare, afectată de schimbările climatice, media anuală a temperaturilor crescând cu 0,5 grade Celsius, în perioada 1988-2010.

Raportul ‘Mediul european – stare şi perspective’, lansat săptămâna trecută de către AEM, arată, totodată, că europenii au ape mai curate, generează mai puţine deşeuri la gropile de gunoi, reciclează mai mult, iar politicile de mediu puse în practică generează locuri de muncă şi creştere economică.

‘Raportul arată în mod clar că politicile de mediu ale UE produc rezultate pozitive. Politicile de mediu generează şi locuri de muncă. Creşterea spectaculoasă a economiei ecologice, chiar şi în cei mai dificili ani ai recesiunii, este de bun augur pentru competitivitatea Europei. Trebuie să rămânem mereu vigilenţi pentru a garanta că o politică de mediu bună, pusă corect în aplicare, implică rezultate excelente atât pe uscat, cât şi pe mare. Investiţiile inovatoare menite să garanteze prosperitatea şi calitatea vieţii reprezintă o prioritate, iar investiţiile pe termen lung pe care le facem astăzi pot garanta că în 2050 vom trăi bine, în limitele resurselor de care dispune planeta’, afirmă Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit.

Raportul AEM a fost elaborat în cadrul unei iniţiative comune în care a colaborat strâns cu Reţeaua europeană de informare şi observare a mediului (Eionet), precum şi cu serviciile Comisiei Europene /CE/.

Te-ar mai putea interesa și
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă la un acord cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen......
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR, firma energetică de stat din Azerbaidjan, este în negocieri cu potenţiali cumpărători pentru vânzarea participaţiilor ...
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, ...
Ciucă: PSD va pierde încă o dată alegerile prezidenţiale
Ciucă: PSD va pierde încă o dată alegerile prezidenţiale
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, ...