Adresându-se corpului diplomatic ungar, şeful guvernului de la Budapesta a afirmat că urmărirea unei politici externe independente poate fi uneori ‘inconfortabilă’, însă ei (ambasadorii) ar trebui să se obişnuiască.
Viktor Orban le-a spus ambasadorilor că Ungaria face parte din Vest şi nu există niciun motiv pentru a se crea o opoziţie între integrarea occidentală şi deschidere către est sau sud. ‘Cea mai evidentă parte a integrării occidentale în prezent este de a fi membru al coaliţiilor militare occidentale’, a mai spus el, adăugând că o propunere va fi prezentată în parlamentul ungar privind integrarea ţării într-o coaliţie a statelor occidentale în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.
În ceea ce priveşte cooperarea în Europa centrală, Orban a afirmat că această ‘comunitate de destine’ este aproape la fel de importantă pentru Ungaria ca propriile interesele naţionale. Cu toate acestea, a subliniat el, în centrul politicii externe a Ungariei rămâne încă interesul naţional ungar.
Orban a afirmat totodată că deschiderea Ungariei către Est a avut loc, iar ‘poarta este acum deschisă’, însă a sosit momentul ca ţara sa să se orienteze şi spre ţări din Sud, America Latină şi Africa. În opinia sa, dacă Africa reuşeşte să se stabilizeze, atunci acest lucru va oferi oportunităţi importante pentru economia globală. Programul din acest an al politicii externe ungare se concentrează în primul rând pe Asia, însă ministrul de externe s-a angajat deja către o mai mare deschidere către Sud, a mai spus Viktor Orban.