‘Considerăm că impactul direct asupra băncilor străine în urma unei ieşiri a Greciei din zona euro sau în urma incertitudinilor care continuă este limitat, deoarece ele au expunere directă relativ limitată la băncile elene sau la sectorul public şi privat din această ţară, după ce şi-au redus semnificativ creditarea în 2012’, a apreciat analistul Osman Sattar, de la S&P.
La 30 septembrie 2014, băncile străine aveau împrumuturi de 46 miliarde de dolari în Grecia, în scădere faţă de 138 miliarde de dolari în 2011, conform datelor Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS).
Cea mai ridicată expunere, de peste 80%, se înregistra, la finele lunii septembrie, la băncile din Germania (13,5 miliarde de dolari), Marea Britanie (13,5 miliarde de dolari) şi SUA (10,6 miliarde de dolari).
‘Ţinând cont de nivelul relativ limitat al expunerii băncilor la Grecia, nu ne aşteptăm ca o ieşire a Greciei din zona euro să ducă la modificarea ratingurilor băncilor străine sau ca acele bănci să aibă nevoie de capital suplimentar’, se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară.
Scenariul de bază al Standard & Poor’s nu indică un Grexit. Extinderea acordului de asistenţă financiară al Greciei a atenuat temerile privind posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro, susţine S&P.
Primele patru mari bănci greceşti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank şi Eurobank, sunt prezente şi pe piaţa din România.