Retailerii au deschis 265 de supermarketuri şi magazine de proximitate în 2014

Mega Image a fost cel mai activ retailer în 2014, cu 115 magazine deschise. 
Economica.net - mie, 11 mart. 2015, 11:07
Retailerii au deschis 265 de supermarketuri şi magazine de proximitate în 2014

Pe parcursul anului trecut, principalii retaileri din FMCG au deschis în total 265 de unități, 94% fiind supermarketuri (48%) și magazine de proximitate (46%), arată un studiu al DTZ Echinox.

Dintre operatorii de hypermarketuri, Kaufland a fost cel mai activ retailer cu 13 deschideri – 4 în București și 9 în orașele regionale, ajungând la sfârșitul anului să dețină în România 102 centre.

Carrefour a deschis 2 unități în București și Târgu Jiu, iar Auchan a inaugurat un nou hipermarket în București. Pe segmentul Cash & Carry, 2014 a fost cel de-al patrulea an în care nu s-au înregistrat deschideri.

Mega Image a fost cel mai activ retailer pe segmentul FMCG, cu 115 unități deschise, cele mai multe fiind magazinele de proximitate Shop & Go – 83 unități.

Profi, următorul retailer ca număr de deschideri înregistrate în 2014, a inaugurat 71 de unități, 68% fiind supermarketuri.

Noi proiecte de retail se deschid anul acesta 

Cele mai importante proiecte noi de retail în 2015 sunt centrele comerciale Mega Mall în București, Coresi Shopping City în Brașov și Timișoara Shopping City în Timișoara. La sfârșitul anului 2015, densitatea spațiilor moderne de retail la mia de locuitori va fi de 153 mp.

„În 2014, majoritatea retailerilor internaționali au înregistrat creșteri ale vânzărilor, confirmând încă o dată că România reprezintă o piață cu potențial și care în contextul politico-economic internațional are o contribuție importantă”, spune Bogdan Marcu, Head of Retail Department DTZ Echinox. 

Stocul total de spații moderne de retail din România este de 2,86 milioane mp, 32% din această suprafață fiind înregistrată în București. Centrele comerciale reprezintă 59%, în timp ce parcurile de retail și galeriile comerciale dețin 25%, respectiv 16% din stocul total.

În 2014, livrările de spații noi au însumat 75.000 de mp, fiind cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. Aproximativ 65% din suprafață a fost livrată în București. În total au fost finalizate trei proiecte moderne de retail: o galerie comercială – Auchan Tricodava și un parc de retail – Vulcan Value Center în București și un centru comercial în Târgu Jiu – Shopping City Târgu Jiu, se mai arată în studiu DTZ Echinox. 

Retaileri din Polonia, Cehia, Ungaria şi Turcia vor să intre pe piaţa românească 

În 2015 stocul spațiilor moderne de retail din România va depăși 3 milioane de mp, în timp ce în București stocul modern de spații de retail va fi de peste 1 milion de mp.

Pe segmentul de hipermarketuri, Kaufland va continua să fie cel mai activ retailer, cu 9 deschideri anunțate. Carrefour va ajunge la o rețea de 29 de hipermarketuri, în timp ce Auchan va deschide cel de-al 33-lea hipermarket până la sfârșitul S1 2015.

Retailerii internaționali cu o prezență puternică în țări precum Polonia, Cehia, Ungaria și Turcia analizează condițiile și caracteristicile pieței din România, iar până la sfârșitul primului semestru al anului ne așteptăm să intre oficial pe piața locală. În comparație cu 2014, estimăm că anul acesta numărul noilor intrări va fi în creștere.

Te-ar mai putea interesa și
Josep Borrell propune crearea unui nou fond UE destinat finanțării Ucrainei, pentru a scăpa de opoziția Ungariei. Budapesta a blocat fondul deja existent
Josep Borrell propune crearea unui nou fond UE destinat finanțării Ucrainei, pentru a scăpa de opoziția Ungariei. Budapesta ...
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a prezentat o propunere de creare a unui nou fond destinat finanţării parţiale a ajutorului militar furnizat Ucrainei de statele UE, ca modalitate de a......
Președintele Lula da Silva acuză SUA de amestec în afacerile interne ale Braziliei, după ce justiția americană a început anchetarea unui contract de cumpărare a 36 de avioane de vânătoare Gripen
Președintele Lula da Silva acuză SUA de amestec în afacerile interne ale Braziliei, după ce justiția americană a început ...
Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva (foto), a acuzat vineri Statele Unite de amestec în afacerile interne ...
Corina Martin (FPIOR): Industria HoReCa din România caută soluții pentru a atrage mai mulți angajați, în condițiile în care se confruntă cu o criză acută de forță de muncă
Corina Martin (FPIOR): Industria HoReCa din România caută soluții pentru a atrage mai mulți angajați, în condițiile ...
Industria HoReCa din România caută soluţii, împreună cu instituţiile statului, pentru a atrage mai mulţi angajaţi ...
Moody’s a înrăutățit perspectiva de rating a Volkswagen la negativă. O nouă retrogradare este posibilă pentru constructorul auto german
Moody’s a înrăutățit perspectiva de rating a Volkswagen la negativă. O nouă retrogradare este posibilă pentru ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a înrăutăţit perspectiva atribuită ratingului grupului german Volkswagen AG ...