Soluţia propusă implică crearea unui fond de restructurare al ipotecilor pentru cei care au cele mai mari dificultăţi, precum şi un fond de stabilizare, finanţat în principal de bănci, pentru a-i ajuta pe unii dintre clienţii lor care au împrumuturi în franci elveţieni să le convertească în zloţi. Au existat şi propuneri privind conversia la cursul pieţei sau la un curs istoric. Cea de-a doua opţiune ar fi fost mai favorabilă pentru debitori, dar băncile ar fi trebuit să plătească diferenţa între cursul pieţei şi cel utilizat la conversie.
Decizia neaşteptată a Băncii Naţionale a Elveţiei din 15 ianuarie de elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul, ceea ce a provocat dificultăţi pentru cele aproximativ 550.000 de familii din Polonia care au credite în franci. Majoritatea împrumuturilor au fost contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul.
‘Majoritatea finanţării din al doilea fond va veni din sectorul bancar. Estimăm că cel puţin două treimi va fi contribuţia băncilor’, a precizat Krzysztof Pietraszkiewicz.
Guvernul polonez a propus deja o schemă care să-i ajute pe cei care au credite ipotecare denominate în franci elveţieni. Această schemă implică reducerea ratelor dobânzilor dar autorităţile au exclus convertirea creditelor în zloţi la un curs de schimb istoric. Costurile unui astfel de plan sunt estimate la 20-25 miliarde de zloţi (5,44-6,80 miliarde de dolari).
Guvernul ungar a decis anul trecut să convertească creditele din franci în forinţi la un curs de schimb fix. De asemenea, Guvernul croat a votat recent în favoarea obligării băncilor de a absorbi pierderile rezultate de pe urma îngheţării cursului de schimb al francului.
Băncile cu cele mai mari portofolii de credite ipotecare denominate în franci elveţieni sunt Getin Noble Bank, PKO BP, BPH , BZ WBK, mBank, Millennium şi Raiffeisen Polbank.
Este prea devreme să estimăm costurile soluţiilor propuse de bănci pentru a-i ajuta pe cei care au credite ipotecare denominate în franci elveţieni, a declarat ministrul polonez de Finanţe, Mateusz Szczurek. Acesta a adăugat: ‘Este prea devreme să ne declarăm sprijinul pentru aceste propuneri’.
Până acum impactul aprecierii francului asupra economiei poloneze a fost unul redus. Banca Centrală a Poloniei a estimat luni că aprecierea francului consumă, în medie, până la patru procente din veniturile lunare disponibile ale gospodăriilor cu credite în franci. De asemenea, instituţia susţine că dacă francul elveţian ar rămâne la cursul de 4,30 zloţi, Produsul Intern Brut al Poloniei ar fi amputat cu 0,1 procente. Între timp, însă, francul s-a depreciat cu aproximativ 12% în raport cu zlotul polonez.