Vânzarea companiilor de stat este una din măsurile cerute Greciei pentru a obţine fonduri şi a-şi reduce datoria, în schimbul asistenţei financiare de la UE, BCE şi FMI.
Declaraţia lui Panagiotis Lafazanis vine după ce luni Grecia a acceptat să demareze negocierile cu partenerii europeni pentru punerea în practică a reformelor solicitate de creditorii internaţionali, în vederea deblocării ultimei tranşe din acordul de asistenţă financiară.
‘Ne opunem în mod radical privatizării, în special în sectoarele strategice ale economiei noastre şi în special în energie şi infrastructură’, a declarat Panagiotis Lafazanis la o conferinţă desfăşurată la Atena.
‘Dereglementarea neoliberală pe piaţa energiei, care a avut loc mai ales în ultimii ani, la insistenţele UE, BCE şi FMI, a prelungit şi a exacerbat criza din Grecia’, a explicat oficialul elen.
Acesta a adăugat că Grecia vrea să-şi diversifice sursele de energie şi să nu depindă ‘de nici o altă ţară sau coaliţie de state’.
‘Grecia este o ţară prea mică pentru a rămâne dependentă de protectoratul economic al UE, BCE şi FMI … cu statutul energetic al unei republici bananiere’, a afirmat Panagiotis Lafazanis.
Temerile investitorilor străini privind situaţia din Grecia au crescut după ce noul Guvern de la Atena a anunţat recent îngheţarea privatizării activelor de stat.
Luna trecută, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena, Gabriel Sakellaridis, a anunţat că Grecia nu mai este interesată de privatizarea celor mai mari porturi ale ţării, Pireu şi Thessaloniki.
Şi directorul general al firmei canadiene Eldorado Gold, Paul Wright, a sosit recent la Atena pentru a discuta cu noul Guvern elen situaţia minelor pe care le controlează în regiunea Halkidiki.
Ministrul elen al Energiei, Panagiotis Lafazanis, a anunţat că noul Guvern elen se va opune legal exploatării minei de aur operate de grupul canadian Eldorado Gold în nordul Greciei, unul din cele mai mari proiecte de investiţii străine din ţară.
‘Suntem împotriva investiţiei de la Skouries şi vom folosi toate măsurile legale posibile pentru a sprijini poziţia noastră. În orice situaţie, îi vom sprijini pe toţi angajaţii minelor’, a declarat Panagiotis Lafazanis, în Parlamentul de la Atena.
Mina de aur operată de Eldorado Gold în nordul Greciei a fost unul din proiectele intens mediatizate ale fostului Guvern elen şi era considerat un test care ar putea demonstra că Atena poate proteja interesele investitorilor străini faţă de protestele localnicilor.
Opozanţii proiectului minei de aur din regiunea Halkidiki consideră că exploatarea ar cauza pagube ireparabile pentru mediu, contaminând apa freatică şi poluând regiunea cu substanţe chimice nocive precum plumb, cadmiu, arsenic şi mercur. În schimb, fostul Guvern de la Atena susţine că proiectul va crea sute de locuri de muncă, în condiţiile în care rata şomajului în Grecia este cea mai ridicată din Europa (25,8% în luna octombrie 2014).
În România, Eldorado Gold este implicată în exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, judeţul Hunedoara.