Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a anunţat recent achiziţii lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro (65 miliarde de dolari), din 9 martie 2015 până în septembrie 2016.
„Vom face asta într-un mod regulat, predictibil. Suntem în grafic cu obiectivele din martie”, a declarat Benoit Coeure la o conferinţă desfăşurată la Paris.
Acesta a explicat că volatilitatea înregistrată recent pe pieţele valutare – în mod special deprecierea euro faţă de dolar – a fost cauzată de investitori, care învaţă cum funcţionează programul BCE. „Impactul va fi trecător”, a estimat oficialul BCE.
În 9 martie, Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro (1.200 miliarde de dolari), menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste.
Strategia BCE de a injecta bani în economie este similară programelor de succes lansate de Rezerva Federală a SUA (Fed) şi de Banca Angliei (BoE). Programul va permite companiilor să facă împrumuturi şi să investească, încurajându-le să-şi majoreze cheltuielile şi numărul de angajaţi.
Joi, euro s-a depreciat la 1,0629 dolari, după ce miercuri moneda euro a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani în raport cu dolarul.