Primul portavion chinez, ‘Liaoning’, admis în serviciul activ în septembrie 2012, a rezultat dintr-o navă neterminată vândută în 1998 de Ucraina.
Pentru al doilea portavion, Armata Populară de Eliberare (APL) vrea să lanseze provocarea unei construcţii 100% naţionale.
‘Am importat primul portavion în scopul de a fi capabili ulterior să construim unul al nostru’, a declarat Liang Fang, ofiţer de marină şi profesoară la Universitatea de Apărare Naţională. ‘Ei bine, cum au dezvăluit anumite media, este ceea ce realizăm noi: construim un al doilea portavion’, a punctat aceasta.
Potrivit Liang Fang, China ‘a acumulat multă experienţă’ pe şantierul renovării Liaoning, ceea ce i-a permis să treacă la ‘etapa următoare’.
Liang a făcut aceste declaraţii miercuri, în marja sesiunii anuale a Adunării Naţionale Populare (ANP, parlament), reunite zilele acestea la Beijing, iar afirmaţiile ei au fost reproduse de presa de stat.
Armata Populară de Eliberare, care păstrează secretul asupra programelor sale de armament, evită să admită în mod oficial că a demarat construcţia unui al doilea portavion, însă acest secret a fost dezvăluit în mai multe reprize. De fiecare dată când acest lucru a avut loc, articolele de presă sau comentariile publicate au fost şterse rapid.
Echipându-se cu portavioane, prin excelenţă un instrument de proiectare a puterii, China, potrivit experţilor, îşi asumă riscul de a-şi modifica imaginea pe care doreşte să o ofere despre ea: cea a unei ţări care se înarmează doar pentru a se apăra, fără să aibă pretenţii de hegemonie.