În toamna anului 2014, agenţia Focus, în numele Institutului de Sociologie SAV, a intervievat 1.156 de respondenţi pentru a numi trei ţări despre care cred că reprezintă cea mai mare ameninţare pentru Slovacia. Rusia s-a plasat pe primul loc cu 24%, urmată de Ucraina cu 22% şi Afganistan (11%).
Cercetătorul de la SAV Miloslav Bahna a atras atenţia la scorul Ungariei, văzută de mai mult de 40% dintre slovaci ca o ţară periculoasă în 1996, dar în 2014 de doar 5%.
‘Este o schimbare cardinală ce poate fi legată de cursul relaţiilor dintre reprezentanţii politici ai celor două ţări. Cu toate acestea, se pare că are de asemenea mult de a face cu o dispariţie a sentimentului de pericol şi turbulenţei politice legate de înfiinţarea statului (Slovacia în 1993), precum şi a luptei interne asupra direcţiei generale a ţării în anii 1990’, a spus Bahna.
Există de asemenea o schimbare în legătura dintre sentimentele de a fi ameninţat de Ungaria şi mândria naţională. În timp ce în 1996, persoanele cu un sentiment mai mare de mândrie naţională vedeau în Ungaria un pericol, legătura a dispărut până în 2014, scrie Agerpres.
‘Slovacia Independentă avea doar trei ani în 1996, problemele de divizare a federaţiei (cehoslovace) erau încă dezbătute, nu eram în structurile europene şi transatlantice. Oamenii vedeau independenţa Slovaciei ca încă foarte fragilă şi de aceea exista o preocupare mai mare’ faţă de Ungaria, a declarat preşedintele Partidului Naţional Slovac (SNS) Andrej Danko.
Potrivit preşedintelui Partidului Comunităţii Maghiare (SMK) Jozsef Berenyi, rezultatul sondajului poate servi drept bază pentru o dezbatere mai calmă pe anumite chestiuni sensibile, de exemplu, asupra problemelor privind dubla cetăţenie şi reducerea numărului de maghiari în Slovacia, adaugă TASR.