Potrivit judecătorului Julian Flaux, în perioada 1993-1996 firma Marc Rich & Co., care ulterior a devenit Glencore International AG, a livrat firmei româneşti aproximativ 32 de transporturi de ţiţei de o calitate inferioară celei convenite şi de pe urma acestei fraude a realizat un profit de aproximativ 40,1 milioane de dolari.
Glencore a precizat că va face apel la această decizie. ‘Evenimentele respective au avut loc în urmă cu peste 20 de ani, iar angajaţii implicaţi au părăsit de mult compania’, a informat compania elveţiană.
Judecătorul Flaux a precizat că Glencore a furnizat aproximativ un sfert din importurile de ţiţei ale Petrol Export Import SA, Petex, în numele a două companii de stat care ulterior au format Petrom. Judecătorul a adăugat că frauda a fost dezvăluită de un angajat de la Glencore care în 2002 a contactat firma Petex şi a informat-o că ‘cele 32 de cargouri nu au fost ceea ce trebuia să fie’. De asemenea, judecătorul a respins argumentul Glencore potrivit căruia Petex era conştientă de existenţa unor nereguli subliniind că cei doi traderi de la Marc Rich care au fost citaţi ca martori la proces au încercat să-şi minimalizeze implicarea în fraudă.
Disputa a făcut subiectul a două proceduri de arbitraj care au durat mai mult de un deceniu. În anul 2008, Petrom a înaintat o acţiune în justiţie la un tribunal din Marea Britanie împotriva Glencore.