Holcim respinge fuziunea cu Lafarge aprobată în termenii de anul trecut. Ce spune cumpărătorul CRH

Grupul elveţian Holcim a respins fuziunea de 42 miliarde de euro cu rivalul Lafarge. Ambele grupuri spun că termenii agreaţi anul trecut trebuie revizuiţi, informează Financial Times. 
Economica.net - lun, 16 mart. 2015, 11:13
Holcim respinge fuziunea cu Lafarge aprobată în termenii de anul trecut. Ce spune cumpărătorul CRH

Holcim a declarat că acordul, care inițial a fost prezentat ca o „fuziune între egali”, nu mai poate fi urmărit în forma sa actuală datorită performanțelor diferite ale celor două grupuri de la semnarea acrodului. 

Într-o mișcare controversată, compania elvețiană încearcă să oprească şi numirea lui Bruno Lafont, directorul executiv al Lafarge, la cârma noii companii, mai scrie Financial Times.  

Potrivit unor surse afacerii, grupul francez ar putea fi dispus să renunțe schimbul o acţiune Lafarge pentru o acţiune Holcim.

„Consiliul de Administraţie al Holcim a ajuns la concluzia că acordul de fuziune nu mai poate fi îndeplinit în forma sa actuală şi a propus să intre în negocieri cu privire la rata de schimb a acţiunilor și a problemei de conducere. Lafarge a indicat că refuză să renegocieze, cu excepția ratei de schimb. Mai multe detalii vor fi comunicate în timp util”, se arată într-un comunicat de presă al grupul Holcim.

Ce spune Lafarge

Şi francezii de la Lafarge au anunţat printr-un comunicat de presă că au primit la data de 15 martie o scrisoare din partea președintelui Consiliului de Administrație al Holcim indicând decizia Consiliului Holcim de a nu continua executarea Acordului de fuziune în condițiile aprobate de ambele Consilii la data de 7 iulie 2014. Lafarge mai spune că Holcim vrea şi renegocierea termenilor financiari şi structura de conducere a fuziunii. 

„Consiliul de Administratie al Lafarge își menține angajamentul faţă de proiectul de fuziune. Consiliul a declarat că este dispus să analizeze posibilitatea unei revizuiri a parității, în conformitate cu condițiile de piață recente, dar nu va accepta nici o altă modificare a condițiilor din acordurile existente„, se mai arată în comunicatul de presă. 

Valoarea Holcim a crescut de la anunţul fuziunii şi se plasează la 23 miliarde de euro faţă de valoarea Lafarge, care este de 18,5 miliarde de euro. Când a fost propusă fuziunea, în ciuda diferenţei dintre evaluări, care în aprilie 2014 a fost de 21 miliarde euro pentru Holcim şi 18,5 miliarde de euro pentru Lafarge, acordul a fost întotdeauna prezentat ca o „fuziune între egali”.

Ce spune CRH, cumpărătorul fabricilor Lafarge din România

Holcim şi Lafarge au anunţat luna trecută că irlandezii de la CRH vor prelua portofoliul de fabrici scoase la vânzare, inclusiv cele din România. Într-un comunicat de presă, producătorul a anunţat că a luat cunoştinţă de anunţurile Holcim şi Lafarge şi spune că pe 19 martie va avea o adunare generală extraordinară în cadrul căreia se va aproba achiziţia fabricilor Lafarge şi Holcim. 

CITEŞTE ŞI Cu activele Lafarge, irlandezii de la CRH ajung cel mai mare jucător de pe piaţa materialelor de construcţii din România

Cel mai mare acţionar Holcim, nemulţumit

Cel mai mare acţionar de la Holcim, Thomas Schmidheiny, care deţine aproximativ 20% din capitalul grupului elveţian, dar şi investitorul instituţional Ethos, care reprezintă aproximativ 200 de fonduri de pensii, au cerut termeni mai favorabili pentru acţionarii Holcim în cadrul acordului de fuziune cu Lafarge, scria în urmă cu o săptămâna publicaţia elveţiană SonntagsZeitung.

Ştirea se actualizează… 

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...