Germania, Franţa şi Italia vor să se alăture băncii de dezvoltare înfiinţate de China – FT

Franţa, Germania şi Italia au decis să urmeze exemplul Marii Britanii şi să se alăture băncii de dezvoltare înfiinţate de China, dând o nouă lovitură eforturilor autorităţilor americane care încearcă să convingă statele occidentale să evite noua instituţie, informează un articol publicat marţi În cotidianul Financial Times.
Economica.net - mar, 17 mart. 2015, 07:59
Germania, Franţa şi Italia vor să se alăture băncii de dezvoltare înfiinţate de China - FT

Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) a fost lansată anul trecut, la Beijing, în încercarea de a stimula investiţiile în infrastructurile de transport, energie şi telecomunicaţii din Asia. Dotată cu un capital de 50 de miliarde de dolari, AIIB este văzută ca un rival pentru Banca Mondială şi Asian Development Bank, instituţii financiare dominate de statele occidentale, scrie Agerpres.

Citând o serie de oficiali europeni, Financial Times susţine că decizia celor patru state de a deveni membre ale Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) reprezintă o lovitură diplomatică pentru Washington, care şi-a exprimat unele îndoieli cu privire la standardele de guvernanţă ale AIIB. De asemenea, Washingtonul susţine că viitoarea bancă de dezvoltare va contribui la creşterea influenţei Chinei în regiune, în dauna SUA.

Un înalt diplomat american a declarat marţi că există în continuare îngrijorări cu privire la AIIB dar, cu toate acestea, decizia de a se alătura este la latitudinea fiecărei ţări. ‘Mesajul nostru către China a fost că salutăm investiţiile în infrastructură însă vrem dovezi clare că această bancă are drept punct de plecare standardele ridicate adoptate de alte bănci de dezvoltare în termeni de guvernanţă’, a declarat adjunctul secretarului de stat pentru Asia de Est, Daniel Russel.

La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a salutat intenţia celor patru state europene de a se alătura AIIB, dar a adăugat că banca trebuie să respecte standardele convenite la nivel internaţional. ‘Cred că este bine ca cele patru state au decis să se alăture. Dacă şi mai multe state membre UE vor decide să se alăture ar fi şi mai bine. Există un element suplimentar. Astfel de noi organizaţii trebuie să respecte standardele internaţionale. Acest lucru este foarte important’, a spus Martin Schulz.

La începutul acestui an, China a informat că 26 de ţări, în principal din Asia şi Orientul Mijlociu, se numără printre standardele fondatoare ale AIIB. Beijingul vrea să finalizeze actele constitutive până la sfârşitul acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
Grupul TeraPlast a anunțat achiziția activelor pentru productia de tevi din PVC si PE, detinute de Wavin Ungaria (business-ul de Constructii si Infrastructura al Orbia)....
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini diesel – analiză
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini ...
Deși numărul de mașini noi cu motoare diesel scade în Europa, șase state din zona Central-Estică continentului au raportat ...
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procuratura din Ţările de Jos a anunţat miercuri că nu îi va trimite în judecată pe foştii directori generali ai ...
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Regatul Unit va debloca 225 de milioane de lire sterline (273 de milioane de euro) pentru echipamente militare pentru Ucraina, ...