Potrivit studiului, lansat luni seară în foaierul Aulei Ministerului Culturii, filmele (88%), literatura de specialitate (23%), radioul (76%) şi ziarele (50%) sunt alte alegeri ale respondenţilor şi care, într-o oarecare măsură, se leagă cu preferinţele enumerate mai sus, mai precizează sursa citată.
Pe de altă parte, cel mai răspândit bun din reţeaua domestică fizică este televizorul cu ecran normal (81%), pe a doua poziţie situându-se telefonul mobil, cu 72%, iar pe al treilea – radioul, care se întâlneşte în 59% dintre gospodării, scrie Agerpres.
Comparativ cu anul 2012, reţeaua de bunuri fizice păstrează aproximativ aceeaşi structură, modificări foarte mari fiind doar în cazul antenei simple TV, caz în care o posibilă explicaţie este dezvoltarea rapidă a tehnologiei, precizează studiul.
Totuşi, barometrul relevă că ‘merită evidenţiate procentele mai mici în 2014 comparative cu 2012 în cazul laptopurilor, CD şi DVD playere-lor, telefoanelor mobile, aparatelor foto digitale, antenelor simple TV, conexiunii la internet, cablu TV, care se pot explica prin înlocuirea lor cu alte tipuri de bunuri electronice, mai avansate’.
Publicaţie a Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, ‘Barometrul de Consum Cultural 2014. Cultura, între global şi local’ oferă, conform INCFC, informaţii despre dinamica valorilor şi practicilor din societatea românească de astăzi, despre modul în care populaţia se raportează la sectorul cultural, devenind un instrument esenţial în dezvoltarea strategiilor locale şi regionale.