‘Rezultatele ultimului studiu realizat la nivelul industriei europene de leasing cu privire la nivelul de încredere în afaceri al profesioniştilor din domeniu sunt îmbucurătoare şi oferă o perspectivă pozitivă asupra evoluţiei industriei pentru anul 2015. La nivelul pieţei de leasing româneşti acest optimism este susţinut de nevoia stimulării investiţiilor, în vederea susţinerii creşterii economice, iar rolul jucat de industria de leasing în sprijinirea acestora poate deveni unul foarte important’, a declarat Felix Daniliuc, preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare – ALB România.
Potrivit sondajului, perspectivele pentru volumele de finanţări noi în prima jumătate a anului 2015 rămân pozitive, 84% din cei intervievaţi aşteptându-se ca acestea să crească, în timp ce doar 7% anticipează o scădere. În ceea ce priveşte nivelul de credite neperformante, aşteptările (64%) sunt ca acestea să rămână la un nivel similar cu sondajul precedent (din iunie 2014), scrie Agerpres.
‘De asemenea, 52% nu se aşteaptă la nicio schimbare în ceea ce priveşte marjele de profit, deşi 31% estimează că marjele vor scădea în organizaţiile lor, puţin peste procentul înregistrat în sondajul precedent. Cu toate acestea, rezultatele pentru profitul net arată o îmbunătăţire uşoara, 63% din respondenţii sondajului prognozând că profiturile nete pentru afacerea lor vor creşte în următoarele şase luni, o creştere uşoară faţă de cea înregistrată în luna iunie a anului trecut’, mai reiese din sondajul citat.
Jumătate din respondenţi au afirmat că organizaţiile lor au ca obiectiv creşterea afacerilor, axată în special pe domenii precum finanţarea direct de la furnizor, precum şi pe clase de active, cum ar fi maşini şi echipamente tehnologice. ‘A existat, de asemenea, dorinţa de extindere geografică, în special în Europa, precum şi pe arii noi de produse, cum ar fi servicii de scontare a facturilor şi finanţarea wholesale’, se mai arată în sondaj.
La nivel european, peste 60% dintre respondenţii la sondaj sunt mai optimişti cu privire la perspectivele lor de afaceri pentru prima jumătate a acestui an. Alţi 27% au considerat că acestea vor rămâne neschimbate, în timp ce doar 12% cred că perspectivele lor de afaceri se vor înrăutăţi.