Danezul care vinde românilor terenuri în România

Danezul Erik Jantzen, unul dintre cei mai activi investitori străini pe piaţa terenurilor din România, a ieşit iar la cumpărături. Prin mai multe firme pe care le controlează a achiziţionat în ultimele luni mai multe terenuri de câteva hectare în judeţul Constanţa. Până acum, fermierul s-a implicat în tranzacţii însumând peste 28.000 de hectare în toată ţara, dar are şi propria fermă vegetală.
Alina Stanciu - joi, 16 apr. 2015, 21:04
Danezul care vinde românilor terenuri în România

Terenurile de calitate şi preţurile încă mici comparativ cu celelalte state europene l-au atras încă din 2006 pe danezul  Erik Jantzen în România. De atunci, a cumpărat în mod discret zeci de mii de hectare de teren, pe care, fie le-a cultivat, fie le-a arendat, fie le-a vândut mai departe, după ce le-a compactat şi a pus la punct toate actele necesare. În ultimele luni, potrivit datelor Direcţiilor Agricole Judeţene, fermierul a ieşit din nou la cumpărături, achiziţionând  prin mai multe societăţi comerciale, printre care Chirnoproject SRL, Chirnogeni Farmland SRL sau Dobrogea Black Soll mai multe terenuri de câteva hectare în localitatea Chirnogeni din judetul Constanţa. Omul de afaceri nu comentează despre aceste ultime investiţii, dar reconfirmă interesul pentru sectorul agricol din România.’ „Jantzen Development (companie deţinută de Erick Jantzen n. red.) s-a implicat în tranzacţii însumând mai mult de 28 000 de hectare in toată ţara, proiecte deţinute de mine şi de partenerii mei, dar şi proiecte deţinute de alţi investitori, clienţii noştri”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Erik Jantzen, fermierul care deţine în Ialomiţa o fermă de aproximativ 5.000 de hectare, dar şi aproximativ 2.500 de hectare în Constanţa.

Fermă de 8,7 milioane de euro în Ialomiţa

Unul dintre cele mai importante active al lui Jantzen în România este ferma de cereale JD Agro Cocora, Ialomiţa, un proiect greenfield construit, în 2009, pe o suprafaţă de aproximativ 5.000 de hectare de teren cumpărat de Jantzen Development. „La Agro Cocora avem o echipă foarte bună de profesionişti. Activitatea de zi cu zi este coordonată de domnul Hans Poulsen, iar la rândul meu sunt foarte implicat din poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Sunt foarte multumit că acum ferma este recunoscuta ca una dintre cele mai reprezentative din judeţ. JD Agro Cocora produce grâu, rapiţă, floarea-soarelui, porumb şi exploatează aproximativ 6.800 de hectare”, povesteşte Jantzen, potrivit căruia implicarea lui în fermă „este un parteneriat pe termen lung”.

JD Agro Cocora a raportat în 2013 o cifră de afaceri în valoare de peste 39,4 milioane de lei (aproximativ 8,7 milioane de euro) şi un profit net de 1,6 milioane de lei (371.000 de euro).

Are teren exploatat de români

Pe lângă cele 5.000 de hectare din Ialomiţa pe care le deţine împreună cu alţi acţionari, Jantzen are aproximativ 2.500 de hectare în zona comunei Amzacea, din judeţul Constanţa. Suprafaţa este exploatată de arendaşi români. „La Amzacea avem un birou local pe care îl folosim în sprijinul dezvoltării noastre locale. Planul nostru iniţial a fost să construim o fermă, asemănătoare cu Agro Cocora. Ulterior, am decis să nu continuăm în această direcţie şi am preferat să arendăm terenul către fermieri locali profesionişti. Îmi place foarte mult zona judeţului Constanţa. Este o zonă foarte bună pentru agricultură şi are şi o poziţionare foarte buna datorită apropierii de portul Constanţa care dinamizează toată regiunea. În ultimii 2 ani am vândut anumite părţi din terenul din Constanţa, în suprafeţe cu un grad ridicat de compactare, către fermieri locali. Dar, în general, intenţionez să păstrez cea mai mare parte din proiect şi să continui să arendez partenerilor din zonă”, a explicat fermierul.

Ce se întâmplă cu preţul terenului

Jantzen consideră că evoluţia preţurilor la terenurile din România este o necunoscută, întrucât sunt multe variabile de luat în calcul. „Nu este nicio îndoioala că preţul terenului agricol a crescut pe parcursul ultimilor zece ani, fenomenul fiind similar şi în alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Printre factorii care au influenţat această tendinţă se numără creşterea nivelului de profesionalizare a fermierilor (implicit productivitate şi venituri mai mari), subvenţiile europene în creştere, atât cele directe la hectar cât şi cele pentru investiţii care le-au permis agricultorilor să îşi modernizeze utilajele şi echipamentele. Preţul de vânzare a recoltelor a jucat, de asemenea, un rol important. Cred că acestea sunt principalele explicaţii pentru creşterea preţului pe parcursul ultimilor ani, deoarece, în mod firesc, preţul terenului este derivat în primul rând din potenţialul lui de producţie. De câţiva ani există şi un interes în creştere pentru finanţarea fermierilor români din partea băncilor şi a instituţiilor financiare nebancare, iar pentru că ratele de dobânda au valori mai mici, mulţi dintre ei folosesc aceste oportunităţi şi investesc în teren pentru a-şi securiza afacerile. În ceea ce priveşte o posibilă viitoare creştere a preţurilor terenurilor din România, cred ca cea mai mare influenţă o vor avea în continuare factorii menţionati şi prefer să nu formulez o altă estimare”, explică omul de afaceri danez.

Cine mai cumpără teren în România

În ceea ce priveşte interesul pentru tranzacţiile cu terenuri, Jantzen spune că tot mai mulţi fermieri români încep să cumpere pentru a se extinde şi a-şi securiza exploataţia agricolă. Şi investitorii străinii sunt însă în continuare interesaţi, fie că exploatează singuri sau îl dau în arendă. „Am întâlnit investitori din multe ţări, inclusiv din Statele Unite, Danemarca, Olanda, Turcia, Liban, Franţa, Austria, Germania, Italia, Marea Britanie etc.”, spune Jantzen, potrivit căruia investitorii în terenuri, fie ei români sau străini, se confruntă încă cu numeroase probleme. „Chiar dacă avem aproape 10 ani de experienţă în România, întâlnim frecvent noi situaţii. Chiar şi aşa putem grupa principalele probleme în câteva categorii: probleme legate de cadastru (sunt multe comune în România care nu au planuri parcelare aprobate), probleme legate de exploatarea terenului (sunt multe parcele exploatate pe baza de înţelegeri verbale, iar asta îngreunează de multe ori identificarea sau exploatarea terenului achiziţionat), gradul de fragmentare, durata tranzacţiilor, birocraţia, lipsa unor documente legate de istoricul titlului de proprietate etc.”.

Erik Jantzen gestionat o fermă în Danemarca mai bine de 20 de ani şi, începând cu 1997 s-a  implicat în înfiinţarea câtorva proiecte agricole semnificative în Europa Centrala şi de Est, mai exact în Cehia şi Slovacia. 

Te-ar mai putea interesa și
Biden: Acordul COP29 este istoric, iar progresele SUA în domeniul energiei curate nu se vor opri
Biden: Acordul COP29 este istoric, iar progresele SUA în domeniul energiei curate nu se vor opri
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Joe Biden, a numit "un alt rezultat istoric" acordul COP29 pentru finanţarea eforturilor ţărilor mai sărace de a combate schimbările climatice , adăugând......
Ciolacu: Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume
Ciolacu: Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţă "pentru o Românie puternică ...
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat duminică, la secţia de votare de la Colegiul Naţional ...
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
Cea de-a 29-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a adoptat o serie de decizii, ...