Reducerea producţiei de petrol nu este o opţiune pentru OPEC

Statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu au altă opţiune decât să menţină nemodificat actualul nivel al producţiei, în pofida scăderii preţului petrolului, pentru a-şi păstra cota de piaţă, a declarat joi ministrul Petrolului din Kuweit, Ali al-Omair, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.
Economica.net - joi, 19 mart. 2015, 21:09
Reducerea producţiei de petrol nu este o opţiune pentru OPEC

Preţului ţiţeiului s-a redus la jumătate în ultimele şase luni însă cu toate acestea la reuniunea din luna noiembrie OPEC a decis să menţină nemodificat plafonul oficial de producţie.

„Dacă alţi producători vor să-şi reducă producţia vom fi foarte fericiţi. În interiorul OPEC noi nu avem altă opţiune decât să menţinem nemodificat plafonul de producţie deoarece nu vrem să ne pierdem cota de piaţă”, a declarat Ali al-Omair. Acesta a a adăugat că nu au venit solicitări serioase din partea statelor membre pentru organizarea unor discuţii anticipate astfel că următoarea reuniune ministerială va avea loc în luna iunie.

În ultimele săptămâni o serie de state membre OPEC precum Nigeria şi Algeria au cerut organizarea unei reuniune de urgenţă pentru a reduce producţia însă cu toate acestea Arabia Saudită, cel mai influent membru al cartelului, se opune în continuare unei astfel de iniţiative.

Cotaţia ţiţeiului a scăzut joi pe piaţa din Asia după ce Rezerva Federală americană a mai făcut un pas spre normalizarea politicii monetare. Barilul de ţiţei West Texas Intermediate cu livrare în luna aprilie era în scădere cu 1,11 dolari până la 43,55 dolari în timp ce barilul de ţiţei Brent cu livrare în luna mai a scăzut cu 78 de cenţi până la 55,13 dolari.

Potrivit datelor Bloomberg, OPEC, organizaţie care asigură 40% din ţiţeiul mondial, a produs în luna februarie o cantitate de 30,6 milioane barili de ţiţei pe zi, depăşindu-şi pentru a noua lună consecutivă ţinta de 30 de milioane bpd.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...