Proiectul prevede o flotă de şase avioane şi o echipă de 40 de piloţi pentru a deservi iniţial 14 destinaţii şi mai târziu 36, care nu au fost încă precizate, conform unui comunicat publicat pe site-ul guvernului din Crimeea.
„Pentru a realiza acest proiect, sunt necesare 1,45 miliarde de ruble”, respectiv 22 de milioane de euro, a apreciat un responsabil al constructorului aeronautic Compania aeronautică unificată, Serghei Turik, citat în comunicat cu afirmaţii de la o întâlnire cu aşa-zisul premier din Crimeea, Serghei Axionov.
„Nu se va ajunge la rentabilitate înainte de trei ani”, a avertizat el.
Avioanele vor fi de tipul Superjet 100, aparate regionale asamblate de companie cu numeroase echipamente occidentale.
Crimeea este izolată de teritoriul rus, accesibil numai pe calea aerului şi cu feribotul, în aşteptarea construcţiei unui pod peste strâmtoarea Kerci, între Marea Neagră şi Marea de Azov. Companiile multinaţionale au părăsit peninsula din cauza sancţiunilor occidentale şi aeroportul de la Simferopol nu deserveşte în prezent decât oraşe ruseşti.
Crearea unei companii aeriene „va permite lărgirea evantaiului legăturilor aeriene între Crimeea şi alte regiuni ruse precum şi cu oraşe din străinătate”, conform autorităţilor locale, care vizează un trafic de 490.000 de pasageri în 2016.
AGERPRES