Şase militari au fost răniţi, a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei ucrainene, Andrii Lâsenko, în timpul unui briefing de presă.
La rândul său, Ministerul de Interne al Ucrainei a anunţat că un civil a fost rănit de schijele unui obuz la Dzerjinsk (regiunea Doneţk), care duminică seara a fost ţinta unor tiruri cu mortier al rebelilor.
‘Situaţia rămâne practic instabilă’ în întreaga zonă de conflict, unde rebelii utilizează ‘masiv arme de foc’, mortiere şi lansatoare de grenade, dar şi, sporadic, armament greu, a afirmat Lâsenko. ‘Cinci tiruri de tancuri şi două de artilerie au fost de asemenea înregistrate’ în ultimele 24 de ore, a adăugat el.
În regiunea Lugansk, separatiştii au bombardat satul Orikhove, cu ajutorul unor lansatoare de rachete Grad, ce ar fi trebuit să fie retrase de pe linia frontului, potrivit acordurilor de pace de la Minsk, a subliniat Lâsenko.
Mortiere de 120 de milimetri, care ar fi trebuit de asemenea retrase de pe linia frontului, au fost utilizate împotriva poziţiilor (forţelor guvernamentale) la Piski, lângă aeroportul din Doneţk, potrivit Armatei ucrainene.
Noi confruntări au survenit de asemenea la Şirokino, lângă portul strategic Mariupol, ultimul mare oraş aflat sub controlul Kievului în estul rebel, a precizat Lâsenko.
În faţa acestor ostilităţi, un centru de analiză ucrainean a estimat că o nouă escaladare a situaţiei în est ‘este posibilă în următoarele săptămâni’.
Rebelii îşi adună combatanţii ‘pe toată linia frontului’, afirmă Centrul Internaţional de Studii Politice (International Centre for Policy Studies), cu sediul la Kiev, dând asigurări că forţele separatiste numără în prezent între 35.000 şi 40.000 de combatanţi, dintre care circa 10.000 sunt militari ruşi.
Kievul şi Occidentul acuză Rusia că îi înarmează pe rebeli şi că a desfăşurat trupe în estul Ucrainei, fapt dezminţit de Moscova în pofida numărului tot mai mare de dovezi raportate în special de media.