Smithfield România, companie controlată de producătorul chinez Shuangui (WH Group), a ajuns să vândă aproximativ 20% din producţia locală pe piaţa UE, la doi ani de când a intrat în Sistemului Canalizat (SC) de producere a cărnii de porc, care îi asigură accesul pe piaţa comunitară. Compania se pregăteşte, totodată, de primele livrări către China, care tocmai şi-a dat acordul să importe carne de porc congelată din ţara noastră. „Odată cu accesarea pieţelor europene de carne de porc în anul 2012, am demarat primele livrări intracomunitare de carcasă de porc, piese tranşate şi subproduse către ţările membre UE, conform cererii înregistrate de către compania noastră pentru produse din carne de porc. În acest moment piaţa internă rămâne principala noastră piaţă de desfacere, un procent de aproximtiv 20% fiind reprezentant de vânzările pe canalul de export”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Cristina Bodea, director de sustenabilitate Smithfield România. Potrivit acesteia. Smithfield vinde către companii din 17 state. Cele mai importante pieţe externe pentru ei, în funcţie de volumele de carne de porc direcţionate către pietele externe, sunt Ungaria (31% din total exporturi), Grecia (21%), Bulgaria (18%), Spania (8%) şi Irlanda (5%).
În momentul de faţă, cîteva zeci de ferme de porci pot vinde în spaţiul comunitar.
Se pregătesc pentru China
În scurt timp, compania va putea începe livrările şi către China, după ce, pe 16 martie, România a primit aprobarea înregistrării S.C. Smithfield Romania SA, în calitate de exportator, în statul asiatic. „Semnarea acordurilor comerciale între Smithfield România şi R.P. Chineză, prin Administraţia Generală pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din R.P. Chineză (AQSIQ) nu va afecta oferta de carne de porc de pe piaţă internă, care reprezintă principala piaţă de desfacere a Smithfield. Capacităţile noastre de producţie ne permit să rămânem un furnizor consecvent, atât pe piaţă internă, cât şi pe pieţele externe unde suntem prezenţi”, a declarat oficialul Smithfield, fără a preciza ce cantităţi urmează să trimită în Republică. „Pe termen lung, prezenţa companiei noastre pe piaţa chineză va duce la recunoaşterea valorii produselor de export româneşti pe pieţele asiatice”, mai spune Bodea.
Aceasta în contextul în care cererea de carne de porc pe piaţa Chinei este în continuă creştere.
Produc 30% din carcasele de porc din România
Fermele Smithfield produc în prezent peste 1 milion de porci comerciali pe an. Totodată, compania deţine în Timişoara unul dintre cele mai mari şi moderne abatoare din Europa, care produce în prezent aproximativ 30% din carcasele clasificate în România. Cu o capacitate de abatorizare de 600 de capete pe oră şi de tranşare de 300 de capete pe oră, Smithfield România funcţionează în sistem integrat, procesând întreg efectivul de animale provenite din fermele Smithfield din partea de vest a ţării, în judeţele Timiş şi Arad.
Smithfield Prod a raportat în 2013 o cifră de afaceri de 826.3 milioane de lei şi o pierdere netă de 4,7 milioane de lei. Din grupul de firme Smithfield mai fac parte Smithfield Procesare, cu activităţi în închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate şi care a raportat în 2013 afaceri de 6.4 milioane de lei şi un profit net de 1,8 milioane de lei, dar şi Smithfield Ferme, care a încheiat 2013 cu afaceri de 764,3 milipane de lei şi profit net de 104,9 milioane de lei.