‘Se poate spune în mod sigur că influenţa oligarhilor asupra vieţii politice ucrainene nu a fost niciodată mai redusă decât astăzi’, a declarat Abromavicius, în timpul unui briefing la Paris, unde are programate întrevederi, miercuri şi joi, cu responsabili politici şi investitori.
Destituirea, anunţată în noaptea de marţi spre miercuri, a guvernatorului regiunii extrem de strategice Dnepropetrovsk, Igor Kolomoiski, ‘ilustrează încă o dată că preşedintele şi premierul Ucrainei iau în serios lupta împotriva marilor întreprinderi’, a mai declarat Abromavicius.
Ministrul a lăudat, în faţa câtorva jurnalişti reuniţi la Ambasada Ucrainei, eforturile Kievului de luptă împotriva corupţiei, proiectele de reformă, în special în domeniul fiscal, şi privatizările, într-un moment în care Ucraina are mai mult ca niciodată nevoie de asistenţă financiară internaţională.
La fel cum a făcut şi ministrul de finanţe ucrainean Natalia Jaresko marţi, la Londra, Abromavicius şi-a exprimat la Paris temerile cu privire la apariţia unei atitudini de ‘plictiseală’ din partea ţărilor occidentale în ceea ce priveşte Ucraina, pradă de aproape un an unui conflict armat în estul separatist prorus.
În timp ce Ucraina negociază cu creditorii săi publici şi privaţi, pentru a obţine reducerea cu 15 miliarde de dolari (13,8 miliarde de euro) a datoriei din cadrul planului de ajutor internaţional în valoare de 40 de miliarde de dolari, pe patru ani, ministrul ucrainean al economiei a confirmat că nevoile financiare ale ţării sunt mult mai mari.
‘Avem nevoie de mai mult pentru a fi în siguranţă’ în plan economic, a estimat Aivaras Abromavicius, însă fără a preciza volumul acestui ajutor.
Agenţia de evaluare financiară Moody’s a estimat marţi seara că ‘probabilitatea (…) unui faliment în plata datoriei guvernului (Ucrainei) este practic de 100%’.