‘În timpul preşedinţiei noastre şi a următoarei, cea a Luxemburgului, după toate aparenţele negocierile nu vor fi încheiate’, a declarat el presei cu ocazia unei reuniuni informale la Riga a miniştrilor europeni ai comerţului.
Citeşte şi UE şi SUA îşi dau mâna peste Atlantic pentru cea mai mare zonă de liber schimb. Ce câştigă România
Consiliul European a reafirmat vinerea trecută obiectivul de a încheia până la sfârşitul anului negocierile transatlantice, care sunt blocate în special asupra unui mecanism controversat de protecţie a investitorilor privaţi, scrie Agerpres.
‘Noi am examinat strategia globală în vederea ajungerii la un acord, dar nu putem exclude faptul că aceasta ia timp mai mult’, a spus Rinkevics. ‘Voinţa politică există, dar pentru un tango trebuie să fie doi’, a adăugat el.
‘Nu putem menţiona o dată’ pentru încheierea negocierilor, a declarat la rândul său comisarul european al comerţului, Cecilia Malmstroem, adăugând totuşi că cele două părţi doresc să le finalizeze ‘sub administraţia Obama’, adică înainte de ianuarie 2017.
Discuţiile asupra acestui acord, care urmăreşte să suprime barierele vamale şi reglementări între SUA şi UE, au fost lansate în iulie 2013 ca răspuns la blocajele asupra liberalizării schimburilor existente în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).
Dacă acest viitor tratat suscită în Europa temeri pentru o dereglementare generalizată, Fondul Monetar Internaţional se alarmează, la rândul său, ca acest text – ca şi cel negociat între SUA şi regiunea Asia-Pacific (TPP) – să nu ducă la o ‘fragmentare’ a comerţului mondial.
Viitoarea rundă a discuţiilor urmează să aibă loc la Washington, în aprilie.