Anul trecut, salariile reale au crescut cu 1,7%, a anunţat joi Oficiul Federal de Statistică (Destatis), revizuind în creştere estimarea preliminară, cu 0,1 puncte procentuale. În 2013, salariile reale în Germania au scăzut cu 0,1%.
În 2014, un angajat cu contract de muncă din Germania a câştigat în medie 46.575 euro înainte de taxe, incluzând plăţile speciale, arată datele oficiale.
Cele mai mari salarii au fost acordate angajaţilor din sectorul bancar, al asigurărilor, IT şi furnizorilor de energie, scrie Agerpres.
Salariile nominale au urcat cu 2,6% în 2014, comparativ cu 2013, un ritm de creştere mai rapid decât al preţurilor de consum, care au înregistrat un avans de 0,9%.
Economia germană va înregistra o creştere solidă în primul semestru din 2015, datorită exporturilor şi a majorării cheltuielilor de consum, se arată într-un raport publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank).
‘PIB-ul Germaniei, în urma surprinzătorului avans înregistrat la sfârşitul lui 2014, ar trebui să continue ritmul solid de creştere în primul trimestru din 2015. Şi pentru următoarele trei luni ne aşteptăm să continue această tendinţă. Principalele motoare de creştere a economiei vor fi cererea pe plan extern, consumul privat şi, într-o măsură mai mică, sectorul construcţiilor’, se arată în raportul Bundesbank, care atrage atenţia asupra redresării investiţiilor companiilor.
Potrivit instituţiei, cheltuielile de consum au beneficiat deja de pe urma evoluţiilor favorabile de pe piaţa forţei de muncă şi a majorării salariilor şi vor fi în continuare susţinute de preţul mai scăzut al ţiţeiului.
La rândul lor, analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului ţiţeiului, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de către Banca Centrală Europeană oferă măsuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an.
Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul patru din 2014, de 0,7%, comparativ cu precedentele trei luni, datorită majorării cererii pe plan intern şi a scăderii preţului ţiţeiului.
În 2014, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, depăşind estimările Oficiului Federal de Statistică (Destatis), de 1,5%. Analiştii se aşteptau ca, în ultimele trei luni din 2014, economia germană să înregistreze un avans de 0,3%.
În ritm anual, PIB-ul Germaniei a urcat cu 1,6% în perioada octombrie-decembrie 2014, depăşind, de asemenea, estimările analiştilor, de 1%. Destatis a confirmat că în trimestrul trei din 2014 avansul economiei a fost de 0,1%. În trimestrul doi PIB-ul a scăzut cu 0,1%.