Luna trecută, depozitele constituite de sectorul privat în băncile din Grecia au scăzut cu 7,8 miliarde de euro (8,60 miliarde de dolari), la 147,52 miliarde de euro. Declinul din Grecia contrastează cu nivelul stabil al depozitelor înregistrat în alte state din zona euro, scrie Agerpres.
Finanţarea Băncii Centrale Europene acordată creditorilor eleni a crescut cu 47% în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2014, deoarece tensiunile privind situaţia financiară a ţării au accelerat ieşirile de numerar din depozite.
În ianuarie, împrumuturile acordate de BCE creditorilor eleni au urcat la 82,24 miliarde de euro (92 miliarde de dolari), de la 56,04 miliarde de euro în decembrie, arată datele publicate recent de Banca Centrală a Greciei (BoG).
Datele BCE arată că ieşirile din depozitele băncilor elene s-au accelerat în ianuarie, la 12,2 miliarde de euro, faţă de cinci miliarde de euro în decembrie, în pofida acordului încheiat cu Uniunea Europeană, BCE şi FMI pentru extinderea asistenţei financiare.
BCE a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, ceea ce înseamnă că sarcina finanţării băncilor greceşti a căzut pe Banca Centrală a Greciei. Cu toate acestea, BCE păstrează controlul, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul finanţare de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.
Decizia BCE, împreună cu ieşirile masive din depozite, a forţat creditorii eleni să-şi majoreze dependenţa de finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei, în condiţiile în care finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE. Finanţarea ELA a ajuns în ianuarie la 5,2 miliarde de euro, de la aproape zero în decembrie.
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.