Un procuror francez a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că la manşa avionului prăbuşit în Alpii francezi se afla copilotul avionului, care „a permis coborârea accelerată a avionului”, informează BBC.
Conform Paris Match, numele copilotului avionului Airbus A320 operat de Germanwings este Andreas G. Lubitz, 28 de ani, care lucra in cadrul companiei din 2013 si avea la activ 630 de ore de zbor.
După ieşirea din cockpit a comandantului de zbor, ‘copilotul a rămas singur la comenzi’ şi, în mod ‘deliberat’, ‘a manipulat butoanele care acţionează coborârea aparatului’, a declarat procurorul francez în cadrul unei conferinţe de presă.
Acţiunea copilotului, ‘de naţionalitate germană’ şi ‘neînregistrat ca terorist’, ‘poate fi interpretat ca o dorinţă de a distruge avionul’, a precizat procurorul. Cu toate acestea, potrivit acestuia, nu există motive ca incidentul să fie considerat unul terorist.
Procurorul francez a mai afirmat că pasagerii nu şi-au dat seama că avionul se prăbuşeşte ‘decât în ultimul moment’.
‘La începutul zborului, se aude cum echipajul vorbeşte normal, apoi se aude zgomotul unuia din scaune care este împins înapoi, o uşă care se deschide şi se închide, zgomote care arată că cineva bate în uşă şi apoi nu mai este nicio conversaţie până în momentul prăbuşirii’, a menţionat această sursă care a cunoaşte conţinutul înregistrărilor şi a confirmat o informaţie publicată de jurnalul american New York Times.
Potrivit AFP, carecitează surse apropiate anchetei, alarmele indică apropierea de sol şi sună aşa cum este prevăzut. Procedura de acces de urgenţă în cabina piloţilor este una strictă. Dacă piloţii prezenţi în cockpit nu răspund, membrii echipajului trebuie în mod normal să formeze un cod pentru a deschide uşa. Procedura presupune 30 de secundă de aşteptare, pentru ca apoi uşa carlingii să se deschidă în cinci secunde.
Cu toate acestea, pilotul are posibilitatea de a bloca intrarea din interior. ‘Este posibil să se închidă cabina piloţilor. Scopul este, începând cu 11 septembrie, de a împiedica accesul unui terorist sau a unei persoane bolnave în cabina piloţilor. Uşa este blindată. Ar putea fi un acces de urgenţă, printr-un cod digital, în cazul în care echipajul nu obţine un răspund din partea piloţilor, în caz de boală, de exemplu. Acest cod declanşează o alarmă în cabina de pilotaj, iar în cazul în care piloţii nu răspund, uşa se deschide. Dar codul digital poate fi neutralizat de către piloţi’, a declarat comandantul de bord din cadrul Air France, Emmanuel Mistrali, pentru ziarul Le Monde.
Jémy Jouty, directorul BEA, anunţase miercuri după-amiază în cadrul unei conferinţe de presă, că au putut fi extrase date utilizabile de pe ‘CVR’ (cockpit voice recorder – înregistratorul de voce din cabina piloţilor). Acesta oferă acces la conversaţiile dintre comandant şi copilot, precum şi la toate sunetele şi anunţurile auzite în cockpit.
Cea de-a doua cutie neagră – FDR- (flight data recorder, înregistratorul datelor de zbor) este în continuare căutat. ‘Carcasa’ sa a fost găsită miercuri, dar nu cutia neagră în sine, a precizat preşedintele francez Francois Hollande. Directorul BEA a dezminţit toate zvonurile că aceasta ar fi fost sfărâmată în mici bucăţi.
Stire in curs de actualizare