UPDATE Topul celor mai mari câştiguri din dividende: Acţiunile energetice şi ale SIF-urilor sunt primele în ierarhie

Electrica nu se numără printre primele şapte acţiuni clasate în topul câştigurilor din dividende, care au randamente de peste 8%. Marii transportatori de energie au satisfăcut sau chiar au întrecut aşteptările privind dividendele. Li se adaugă, aparent surprinzător, societăţile de investiţii financiare.
Adrian N. Ionescu - joi, 26 mart. 2015, 22:08
UPDATE Topul celor mai mari câştiguri din dividende: Acţiunile energetice şi ale SIF-urilor sunt primele în ierarhie

Transelectrica (TEL), care operează monopulul magistralelor naţionale de transport de electricitate şi Transgaz (TGN), operatorul monopolului similar de gaze naturale, vor da dividende suficient de mari ca randamentele acestora să fie între cele mai mari şapte de pe piaţă, la preţurile actuale de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Achiziţia de acţiuni TEL duce la un randament al dividendului de 9,5%, la preţuri apropiate de cele de joi, iar la TGN de 8%. Randamentul dividendului este raportul dintre dividendul pe acţiune şi preţul acesteia.

Conpet Ploieşti (COTE) este primul în top cu 9,6%. Conpet este un alt transportator naţional, de astă dată de petrol, dar nu de la acţiunile COTE se aştepta, totuşi, cel mai mare randament al dividendului. Nu surprinde, însă, prezenţa producătorului de gaze naturale Romgaz (SNG) pe poziţia a treia, cu un randament de 9,2%, potrivit preţurilor de joi.

Pe primele patru poziţii randamentele sunt foarte apropiate de la 9,6%, la 9,1%. După Conpet (COTE), Transelectrica (TEL) şi Romgaz (SNG), se situează producătoarea de filtre şi alte echipamente industriale Comelf Bistriţa (CMF, 9,1%).  Comelf este o prezenţă accidentală la vârful ierarhiei, fiind o acţiune puţin lichidă.

Randamentele dividendelor din top sunt foarte mari în comparaţie cu media ratei dobânzilor la depozitele bancare noi consituite de persoanele fizice, de 2,63%, potrivit celor mai recente date ale BNR. Chiar şi randamentele brute egale cu această medie pot fi  convenabile, în funcţie de data încasării idividendelor. Rata dobânzii este pe an, în vreme ce, de obicei, dividendele se încasează mai devreme, sau mult mai devreme, iar acţiunile se pot vinde şi mai devreme, fără ca dreptul la dividend să fie pierdut.

În topul celor mai importante companii de la BVB care şi-au anunţat, până acum, dividendele urmează societăţile de investiţii financiare (SIF). Cel mai mare randament de dividend este cel al SIF Muntenia (SIF4, 8,4%), urmat de cel al SIF Banat Crişana (SIF1, 7,2%).

Ieşirea din scenă cu cătuşe la mâini a lui Dragoş Bîlteanu, fost preşedinte al SIF1, îi va fi făcut pe administratorii ai celor două SIF-uri să recapete respectul investitorilor şi pe calea dividendelor. Dragoş Bîlteanu, cel mai mare promotor al politicii „zero dividend”, controla şi activitatea SIF4, prin firma de administrare a acesteia. SIF1 şi SIF4 dau dividende după doi ani, respectiv un an de pauză.

Dividendele mari ale SIF-urilor sunt relativ surprinzătoare, după ce acestea au căutat să amelioreze lăcomia de dividende a fondurilor de investiţii acţionare, ca urmare a avertismentelor analiştilor. Mulţi analişti au averizat asupra pericolului ca SIF-urile să fie nevoite să ramână fără active valoroase, dacă setea de dividende a acţionarilor speculativi nu le va da răgaz să facă şi noi achiziţii profitabile.

Randamanetul SIF Oltenia (SIF5) este de 7,2%, iar cel al SIF Moldova (SIF2) este de 6,4%, cu precizarea că administratorii acestuia propun o formă combinată de atragere a interesului investitorilor, oferindu-le acţiuni gratuite în aceeaşi valoare cu dividendele.

Este cel puţin nesigur dividendul SIF Transilvania (SIF3). Conducerea SIF3 a propus un dividend care conduce la un randament de 4,7%, în vreme ce unii acţionari, grupaţi în jurul unui contestatar al conducerii, cer un dividend care duce la un randament de 8,8%. Dividendul aprobat va fi, probabil, mai apropiat de cel propus de conducere.  Valorile dividendelor pot fi consultate în tabelul alăturat.

Randamente mari în comparaţie cu dobânzile la depozite mai promit şi acţiunile Albalact (ALBZ, 7%), Romcarbon (ROCE, 6,6%), compania Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO, 6%, companie din portofoliul SIF3), Biofarm (BIO, 5,4%, companie din portofoliul SIF1, SIF2 şi SIF4) şi Rompetrol Well Services  (PTR, 5,2%). Toate aceste acţiuni sunt însă puţin lichide, adică se găsesc greu de cumpărat atunci când sunt dorite şi li se găsesc greu vânzători. Sunt mai degrabă bune pentru portofolii pe termen lung.

Mai trebuie remarcate şi acţiunile S.C. Bursei de Valori Bucureşti S.A. (BVB) înseşi, cu randament de 4%, sau cele ale OMV Petrom (SNP, 3,1%).

Nu pot fi făcute estimări plauzibile despre dividendele Electrica, companie care se află la primul exerciţiu de acest fel. Electrica (EL) dispune încă de cele 435 de milioane de euro, încasate din majorarea de capital şi îşi poate permite luxul de a da dividende. Nu însă la o rată de alocare de 85% ca atunci când era majoritar proprietatea statului. Dacă ar distribui dividende cât trei sferturi din profit, randamentul  dividendelor EL ar fi 4,9%, şi de 3,3% la o rată de alocare de 50% din profit.  

Clasamentul este în mişcare, desigur, pentru că preţurile acţiunilor se schimbă. Sunt însă greu de prevăzut mari răsturnări de ierarhie.  De pildă, cel mai mare randament era miercuri cel al acţiunilor Comelf Bistriţa (CMF, 10%), care este acum pe poziţia a patra.

De asemeni, este foarte probabil ca acţiunea COTE să cedeze primul loc, după ce preţul de joi vine dintr-o tranzacţie specială, pre-negociată. Este, totuşi, relevant faptul că acest preţ (62 de lei/ acţiune) este exact preţul ţintă identificat de analiştii de la Blue Rock Financial Services şi citat de ECONOMICA.NET în august anul trecut.

Corecţiile de preţ vor avea loc până la „data cu dividend”, adică ultima zi în care se mai pot face achiziţii astfel încât investitorul să fie întregistrat la data care îi dă dreptul de dividend.

Te-ar mai putea interesa și
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece mai mult timp aşa cum ne place, vin către voi cu o opţiune demnă de......
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...