BCE încurajează consolidarea sistemului bancar italian

Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, s-a pronunţat în favoarea fuziunilor în rândul băncilor din Italia, pentru a se evita fragmentarea excesivă a industriei bancare, transmit AGI şi Bloomberg.
Economica.net - vin, 27 mart. 2015, 07:25
BCE încurajează consolidarea sistemului bancar italian

‘Există argumente solide pentru o consolidare a sistemului bancar italian. În prezent, costurile provocate de numărul mare de bănci sunt suportate de clienţi’, a afirmat şeful BCE răspunzând întrebărilor care i-au fost adresate în Parlamentul Italiei.

Autorităţile din Italia, unde sunt înregistrate peste 650 de bănci, implementează măsuri pentru a încuraja fuziuni în rândul instituţiilor de creditare pentru a stimula acordarea împrumuturilor şi a profitabilităţii. Marţi, Parlamentul Italiei a aprobat un proiect de lege prin care zece din cele mai mari bănci cooperatiste ale ţării se vor transforma în societăţi pe acţiuni, în următoarele 18 luni, o decizie care deschide drumul fuziunilor şi achiziţiilor.

Directorii celor mai mari bănci cooperatiste din Italia au anunţat că îşi vor reconsidera planurile de a fuziona cu bănci concurente, un semn clar noile reglementări vor duce la o reorganizare a industriei bancare.

De asemenea, Mario Draghi s-a declarat în favoarea creării unei bănci de rebuturi (bad bank) în Italia, în care să fie incluse creditele neperformante. Datele publicate recent de Banca centrală a Italiei arată că în ianuarie creditele neperformante au ajuns la nivelul record de 185,5 miliarde de euro (201,7 miliarde de dolari).

Există semne că ‘redresarea economiei italiene prinde avânt şi este stabilă’, a afirmat şeful BCE. Acesta a adăugat: ‘În acest moment, situaţia economică este mult mai favorabilă decât în ultimele luni, în urma declinului preţului ţiţeiului, a politicii de relaxare monetară adoptată de BCE şi a reformelor structurale adoptate’.

Conform estimărilor Băncii Centrale a Italiei, PIB-ul celei de-a treia economii a zonei euro va înregistra anul acesta o creştere de 0,4%. În 2016, creşterea PIB-ului Italiei ar urma să accelereze la 1,2%, deşi se menţin incertitudini considerabile şi revenirea investiţiilor în afaceri trebuie încurajată pentru a se stimula avansul economiei.

Economia Italiei s-a contractat în 2014 cu 0,4%, acesta fiind al treilea an consecutiv de declin, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (Istat).

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...