El a explicat în revista americană Fortune, care i-a consacrat un articol publicat pe site-ul său internet ce va apărea pe suport de hârtie în 1 aprilie, că a început să dea bani discret, dar că intenţionează să realizeze un demers mai sistematic: după ce va plăti studiile universitare ale nepotului său, în vârstă de zece ani, vrea să doneze unor asociaţii restul averii sale.
Revista evaluează averea lui Tim Cook, pe baza participaţiei sale la Apple, la circa 120 de milioane de dolari, la care se adaugă opţiuni asupra titlurilor care ar valora circa 665 de milioane de dolari.
Contactată de AFP pentru un comentariu, compania Apple a spus că nua re nimic de adăugat la informaţiile publicate de Fortune.
Revista aminteşte că, în afară de obligaţiile sale ca şef al Apple, Tim Cook a luat avut poziţii publice în privinţa unor probleme ca transmiterea sida, drepturile omului sau reforma imigraţiei. El a fost de asemenea primul patron din Fortune 500 care şi-a dezvăluit public homosexualitatea anul trecut.
Tim Cook nu este primul care promite să îşi ofere averea pentru acte de caritate. Cei mai bogaţi doi americani, cofondatorul grupului concurent Microsoft, Bill Gates, şi finanţistul Warren Buffett au lansat o iniţiativă filantropică în cadrul căreia câţiva miliardari au promis să îşi aloce cea mai mare parte din avere unor activităţi de binefacere. Li s-au alăturat peste o sută de personalităţi, printre care lideri din sectorul tehnologic precum Larry Ellison (Oracle) sau Mark Zuckerberg (Facebook), creatorul ‘Războiului stelelor’, George Lucas, fostul primar al oraşului New York, Michael Bloomberg sau investitorul activist Carl Icahn, aminteşte AFP.