Mugescu, BVB: Între 10 şi 20 de companii private ar putea fi listate pe sistemul alternativ AeRO în 2015

Între 10 şi 20 de companii private în căutare de finanţare ar putea fi listate în acest an pe AeRO, noua piaţă a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) dedicată IMM-urilor şi companiilor nou-înfiinţate, necesarul de finanţare pentru o companie ridicându-se la circa 500.000 euro, a declarat pentru AGERPRES Bogdan Mugescu, specialist în cadrul Bursei de Valori Bucureşti.
Economica.net - lun, 30 mart. 2015, 15:30
Mugescu, BVB: Între 10 şi 20 de companii private ar putea fi listate pe sistemul alternativ AeRO în 2015

‘În acest an estimăm că se vor lista între 10 şi 20 de companii private. Dacă ne gândim că, în medie, o companie are nevoie de aproximativ 500.000 euro finanţare, practic, necesarul de finanţare pentru aceste companii se ridică la circa 10 milioane euro. Este vorba despre banii pe care companiile private doresc să îi strângă de la investitori, ca să poată investi în dezvoltarea lor. Pe 25 februarie am lansat această piaţă. Sunt deja două companii listate. A treia companie va fi pe această piaţă în următoarele săptămâni’, a menţionat Bogdan Mugescu.

Acesta a explicat că piaţa AeRO este un mecanism dezvoltat de BVB prin care start-up-urile şi IMM-urile, în căutare de finanţare, se pot lista şi pot obţine banii necesari dezvoltării afacerii de la investitorii de pe piaţa de capital: persoane fizice, fonduri.

‘În demersul lor sunt ajutaţi de un consultant autorizat care acţionează ca un ‘investment bankers’ pentru antreprenori: îi găseşte finanţarea, îi face ‘due diligence’, evaluarea, îl aduce pe Bursă şi stă încă 12 luni după listare, pe Bursă, împreună cu compania. Mitul că antreprenorii români nu au nevoie de piaţa de capital şi de Bursă a fost spulberat odată cu lansarea AeRO. Sunt deja aproape 30 de companii care privesc spre AeRO’, a mai spus Bogdan Mugescu.

Acesta a explicat că prin AeRO se doreşte crearea ‘unui alt instrument la dispoziţia antreprenorilor, altul decât ar merge la bancă sau a merge la un fond de investiţii’ pentru finanţare.

‘În prezent, băncile acoperă 94% din finanţări. Ne dorim ca de acum în câţiva ani acest procent să scadă, iar procentul finanţărilor prin piaţa de capital să crească, astfel încât să se apropie de câteva zeci de procente. Mă gândesc că de acum în circa cinci ani să avem măcar 10-15% din finanţări făcute prin piaţa de capital pentru IMM-uri şi start-upuri, dar şi pentru companiile mari, deopotrivă. Am început să avem discuţii şi cu antreprenori care au afaceri de 20-50 milioane de euro’, a mai spus Bogdan Mugescu.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...