Ciobanii vând carnea de miel cu 22-25 de lei/kilogram. Cererea externă ar putea majora preţurile de Paşte

Ciobanii vând carnea de miel, în această perioadă, cu preţuri cuprinse între 22 şi 25 de lei pe kilogram şi mieii în viu cu 10 lei pe kilogram, dar nu exclud o scumpire cu 20% faţă de preţul actual, în apropierea Paştelui, pe fondul creşterii cererii externe pentru mieii româneşti, în Italia şi Grecia.
Economica.net - mar, 31 mart. 2015, 08:28
Ciobanii vând carnea de miel cu 22-25 de lei/kilogram. Cererea externă ar putea majora preţurile de Paşte

‘Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în această perioadă, iar preţurile variază între 22 şi 25 lei pe kilogram la carne, în timp ce mieii în viu au acum un preţ de 10 lei pe kilogram. Este posibil ca înainte de Paşte să ajungă la 12-13 lei kilogramul în viu şi poate la 30 de lei kilogramul de carne, însă depinde mult şi de cererea de pe piaţa externă. Acum reuşim să exportăm miei mai mici în Italia, iar pe cei mai mari în Grecia. Preţurile la carne ajung şi la 35 de lei pe kilogram, iar în viu la 10-12 lei’, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine din România – Romovis, Ioan Câmpeanu.

Acesta a precizat că exporturile de ovine în Turcia nu au fost reluate, deşi au fost îndeplinite toate cerinţele partenerilor turci, iar pe Iordania şi ţările arabe, unde au fost sistate exporturile din cauza ‘bolii limbii albastre’, încă se aşteaptă ‘rezolvarea anumitor încurcături’ pentru a le putea pune în practică, scrie Agerpres.

‘Toată lumea este supărată pentru că din 16 august am rămas cu mieii pe stoc şi nu am mai exportat în Iordania şi ţările arabe. Autorităţile ne-au promis că ne vor ajuta, dar încă aşteptăm să se pună în practica ceea ce s-a stabilit împreună cu asociaţiile crescătorilor de ovine’, a adăugat Câmpeanu.

Preşedintele federaţiei a mai precizat că ciobanii sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu şi-au primit plata suplimentară pe cap de animal, aferentă anului 2014, dar şi de faptul că nu a demarat campania de depunere a cererilor pe suprafaţă, iar ciobanii riscă să plătească penalizări după data de 15 mai.

‘Depunerea cererilor trebuia să înceapă la 1 martie şi iată că vine 1 aprilie. Noi putem depune cererea, fără penalizări, până în 15 mai, dar ulterior până la finalizarea campaniei pe 9 iunie vom fi penalizaţi. Oficialii susţin că au obţinut de la Comisia Europeană o derogare ca să nu plătim penalizări nici după data de 15 mai, însă nu au văzut nimic oficial. Sperăm să începem depunerea cererilor săptămâna viitoare’, a subliniat Câmpeanu.

Reprezentantul oierilor susţine că, în acest an, pe piaţa internă se vor sacrifica în jur de 800.000 – 1 milion de miei, pentru că românii nu prea mai au bani să cumpere, iar în ceea ce priveşte cifrele privind sacrificarea a 2,5 – 3 milioane de miei în fiecare an ‘acestea se mai pun şi din burtă’.

Surse din Ministerul Agriculturii au declarat pentru AGERPRES că plata complementară pentru ovine de 28 de lei pe animal, aferentă anului trecut, va intra în conturile fermierilor în aceste zile, iar campania de depunere a cererii unice, pe suprafaţă şi pe cap de animal, va debuta cel târziu la începutul săptămânii viitoare. De asemenea, sursele menţionate au precizat că România a primit aprobarea Comisiei Europene de a renunţa la penalităţile prevăzute în regulamentele europene pentru perioada de depunere 15 mai – 9 iunie.

Potrivit datelor MADR, consumul actual de carne de ovine pe cap de locuitor se ridică la circa 1,5 kilograme anual, în scădere faţă de anii trecuţi când se înregistra un consum de circa 2,1 kg/locuitor, iar producţia de carne de ovine acoperă necesarul de consum intern în proporţie de 99%.

Datele MADR arată că efectivele totale de ovine şi caprine la finele lunii ianuarie 2014 depăşeau 13,23 de milioane capete.

Te-ar mai putea interesa și
UE va acorda 18,1 miliarde de euro Ucrainei ca parte a ajutorului de 45 de miliarde de euro stabilit pentru 2025
UE va acorda 18,1 miliarde de euro Ucrainei ca parte a ajutorului de 45 de miliarde de euro stabilit pentru 2025
Uniunea Europeană va acorda Ucrainei un împrumut de 18,1 miliarde de euro în 2025, ca parte a pachetului de ajutor de 45 de miliarde de euro convenit de partenerii G7 în această vară, ce va fi......
Valoarea totală a criptomonedelor furate în 2024 a crescut cu 21% până la 2,2 miliarde de dolari
Valoarea totală a criptomonedelor furate în 2024 a crescut cu 21% până la 2,2 miliarde de dolari
Fondurile furate ca urmare a atacurilor cibernetice are au vizat platformele de criptomonede au crescut cu 21% până la ...
Muncitorii și oficialii Volkswagen par a se apropia de o înțelegere, dar rămân multe necunoscute
Muncitorii și oficialii Volkswagen par a se apropia de o înțelegere, dar rămân multe necunoscute
Volkswagen și reprezentanții muncitorilor au făcut progrese în unele domenii după aproximativ 50 de ore de discuții ...
Autostrada Unirii A8: UMB a depus ofertă pentru cel mai lung lot, Ditrău – Grințieș
Autostrada Unirii A8: UMB a depus ofertă pentru cel mai lung lot, Ditrău – Grințieș
O ofertă de la un constructor din România a fost depusă, astăzi, pentru contractul de aproximativ 6,4 miliarde lei privind ...