Valoarea schimburilor comerciale între România şi Turcia ar putea ajunge la 8 miliarde de euro, în următorii 4-5 ani

Nivelul schimburilor comerciale dintre România şi Turcia ar putea ajunge la 8 miliarde de euro, în următorii 4-5 ani, iar Turcia îşi menţine statutul de prim partener comercial extracomunitar al României, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
Economica.net - joi, 02 apr. 2015, 08:23
Valoarea schimburilor comerciale între România şi Turcia ar putea ajunge la 8 miliarde de euro, în următorii 4-5 ani

Ministrul român al Economiei, Mihai Tudose, şi omologul turc, Nihat Zeybekci, au avut, miercuri, o întâlnire oficială la sediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, scrie Agerpres.

‘Interesul companiilor producătoare din România de a accesa piaţa turcă este în creştere. România este interesată de investiţiile reciproce în tehnologii din domeniul clusterelor inovative, crearea şi promovarea de produse moderne, cu grad înalt de competitivitate, dar şi în domenii precum industria militară, producţia de locomotive şi material rulant, echipamente energetice, petrochimie, producţia de bunuri electrocasnice, producţia de autoturisme şi componente auto, industria alimentară, industria materialelor de construcţii, construcţiile, turismul, parcurile industriale şi tehnologice, consultanţă în controlul echipamentelor nucleare, al materialului rulant’, a subliniat ministrul Mihai Tudose.

De altfel, în cadrul Forumului de afaceri România-Turcia, organizat la 1 aprilie la Bucureşti, a fost parafată o Declaraţie interministerială prin care va fi înfiinţat un nou mecanism de cooperare economică şi comercială între România şi Turcia, respectiv Comisia Mixtă Economică şi Comercială (JETCO).

Întâlnirea dintre ministrul român al Economiei, Mihai Tudose, şi omologul turc, Nihat Zeybekci, a avut loc în marja vizitei oficiale în România a preşedintelui Republicii Turce, Recep Tayyip Erdogan.

Conform datelor oficiale, postate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe /MAE/, Turcia este primul partener comercial al României din afara Uniunii Europene /UE/ şi al 5-lea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale ale României, respectiv al 4-lea partener la export şi al 9-lea la import.

De asemenea, România este unul dintre partenerii comerciali importanţi ai Turciei, fiind pe locul 12 la export şi pe locul 15 la import.

La 30 iunie 2014, valoarea schimburilor comerciale româno-turce a însumat 2,148 miliarde euro euro, în scădere cu 5,3%, faţă de situaţia primelor şase luni ale anului 2013. Exportul a însumat 1,176 miliarde euro, în scădere cu 12,4%, iar importul a fost 971,83 milioane euro, cu 5% mai mare decât în primele 6 luni ale anului 2013. Soldul balanţei comerciale a fost în favoarea României cu 205,15 milioane euro.

La jumătatea lunii iunie a anului trecut, erau înregistrate în România 13.707 societăţi comerciale cu capital turc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 504 milioane euro (711 milioane dolari SUA), reprezentând 1,44% din totalul capitalului subscris de investitorii străini (în euro).

Estimările arată că investiţiile totale ale firmelor turce în România, directe şi indirecte (realizate prin societăţile înregistrate in alte state), depăşesc suma de 4 miliarde euro (respectiv 5,5 miliarde dolari SUA).

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prețurile benzinei și motorinei au cresct din nou în benzinării, la trei zile de la precedenta majorare de preț...
Qualcomm pare să-și fi pierdut interesul în a achiziționa Intel
Qualcomm pare să-și fi pierdut interesul în a achiziționa Intel
Interesul Qualcomm pentru achiziționarea Intel pare să se fi răcit din cauza complexităților asociate tranzacției, ...
Motivul conflictului dintre OMV și Gazprom a fost o datorie a rușilor, în contul căreia austriecii au sechestrat gaze de 230 mil euro
Motivul conflictului dintre OMV și Gazprom a fost o datorie a rușilor, în contul căreia austriecii au sechestrat gaze ...
Factorul declanşator care a pus capăt unei relaţii de peste 50 de ani între grupul rus Gazprom şi cel austriac OMV la ...
Un acord UE – China cu privire a taxele pentru vehicule electrice este încă departe
Un acord UE – China cu privire a taxele pentru vehicule electrice este încă departe
În ciuda faptului că reprezentanți ai Uniunii Europene discută intens cu oficialii chinezi despre alternative la taxele ...