‘La Ministerul de Finanţe se află în lucru un proiect de lege care să cuprindă în el aceste mecanisme de taxare care acum la nivelul legislaţiei sunt împărţite pentru zona de hidrocarburi în legea petrolului, pentru zona de cărbune şi alte elemente de acest gen în Legea minelor. Propunerea este de a le cumula într-un singur act normativ astfel încât la nivel de taxare a sectorului de extracţie să fie puse toate într-o singură singură lege astfel încât să fie mai uşor celor care sunt investitori în acest domeniu să înţeleagă clar care ar fi sarcina fiscală care li se aplică şi, bineînţeles, să se introducă şi o propunere în ceea ce priveşte extinderea acestor mecanisme, cu o implementare a unui mecanism de taxare a profitului’, a afirmat Manolescu, în cadrul dezbaterii ‘Noul regim fiscal al redevenţelor la hidrocarburi în România’, organizată de grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal.
El a precizat că se doreşte implementarea unui mecanism de taxare suplimentară a profitului pe zona de exploatare, pe zona de upstream, scrie Agerpres.
‘Dacă e să ne uităm la ce s-a întâmplat în piaţa petrolului în ultima perioadă vom vedea că dacă am fi stabilit un nivel al redevenţelor, să spunem, care să asigure o colectare corectă la un preţ al barilului de 100 de dolari lucrurile stau probabil altfel când calculele se fac la un preţ de 50 dolari’, a afirmat Manolescu.
Potrivit unor informaţii obţinute de ECONOMICA.NET o astfel de idee, de suprataxare a profitului obţinut din exploatarea ţişeiului şi gazelor, ar fi fost analizată de Guvern iarna trecută, când titularii de la Finanţe şi Energie erau Ioana Petrescu şi Răzvan Nicolescu. S-a vorbit atunci despre o suprataxă de 30% pe profitul din exploatarea ţiţeiului şi gazelor, care ar fi fost coroborată cu menţinerea nivelului redevenţelor petroliere.
Totuşi, fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, a negat că varianta actuală de lucru presupune acest procent.