„Romgaz (SNG) este acţiunea cea mai atractivă din punctul meu de vedere. Ar mai fi Sicomed (SCD), Elecrtica (EL) şi Petrom (SNP), dacă preţul petrolului revine pe creştere”, propune Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest. Brokerul de la Estinvest preferă „să nu speculăm pe cine ştie ce revelaţie de pe piaţa Rasdaq, sau pe altele cu lichiditate mică”.
Acţiunea SNG „are un potenţial bun de creştere, având în vedere condiţiile internaţionale de piaţă. Compania are rezultate bune, şi dă dividende bune. Celelalte sunt atractive, dar cu anumite condiţii”, observă brokerul de la Estinvest.
Pe lângă rezultatele bune, compania farmaceutică Sicomed (SCD) „are şi un portofoliu de produse şi unul de clienţi care o recomandă, dar, e drept, lichiditatea acţiunilor este mică. Electrica (EL) este de asemeni promiţătoare după rezultate, dar încă nu a scăpat de metehnele unui management tipic firmelor de stat, încă vulnerabil la influenţa politică. În fine, la OMV Petrom (SNP) condiţia de bază este revenirea pe creştere a preţului petrolului. Şi evident, Fondul Proprietatea să nu inunde piaţa cu acţiuni”, a mai spus Marcel Murgoci, pentru ECONOMICA.NET.
EL se numără şi printre preferatele lui Adrian Danciu, directorul societăţii de administrare a investiţiilor SAI Broker Cluj Napoca, dar după acţiunile SIF Banat Crişana (SIF1) şi ale BRD. SIF1 pare să fi ieşit din epoca Bîlteanu, dând dividende pentru prima dată după doi ani. Iar BRD pare să fi ieşit din epoca pierderilor.
În plus, la SIF1 discountul valorii activelor faţă de cotaţie „este mare, de circa 55%. În condiţiile reluării distribuţiei profitului sub formă de dividende, mă aştept la o diminuare a discountului spre nivelul de 40%. Aşadar am putea avea o apreciere de aproximativ 35% faţă de cotaţia actuală”, a calculat Adrian Danciu.
La BRD, „presiunea la vânzare a fost una ridicată în anii precedenţi, datorită vânzărilor realizate de către unele SIF-uri, astfel încât preţul nu reflectă perspectivele companiei, mai ales prin prisma finalizării procesului de curăţare a portofoliului de credite neperformante. Ca preţ ţintă mă aştept la un nivel de 11,5 lei în următoarele 12 luni, rezultând o creştere de circa 25%”, ne scrie directorul SAI Broker.
Cât priveşte Electrica (EL), „chiar dacă achiziţia pachetelor minoritare de la Fondul Proprietatea nu s-a materializat pentru moment, compania dispune de resurse financiare importante care îi vor permite o dezvoltare rapidă. Potenţialul de apreciere îl estimez la nivelul a 15-18% pentru următoarele 12 luni”, conchide Adrian Danciu.
Indicatorii obişnuiţi de evaluare a potenţialului acţiunilor (precum PER – pret acţiune / profit pe acţiune şi rata P/B – preţ / valoare contabilă) mai propun drept câştigătoare şi acţiunile Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), care deci sunt încă subevaluate în prezent, potrivit calculelor lui Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management România.
Topul lui Alin Brendea, directorul general al casei de brokeraj Prime Transaction este Transelectrica (TEL), Transgaz şi SIF Banat-Crisana (SIF1).
„Cele mai ieftine actiuni este un concept relativ şi extrem de subiectiv. Putem să ne uităm la PER, la discountul faţă de activul net, la raport vânzări/preţ, etc. Evident totul trebuie trecut şi prin prisma lichidităţii bursiere, un instrument puternic nelichid fiind practic irelevant. Şi nu în ultimul rând trebuie să vedem dacă acest profit este repetabil în viitor. Dacă el este excepţional sau atipic am putea renunâa la candidatura în top”, ne scrie Alin Brendea condiţiile în care a stabilit ierarhiande mai sus.
Pe de altă parte, „investitorii trebuie să ţină seama şi de volatilitatea relativă ridicată a rezultatelor financiare ale multora dintre companiile româneşti (ex: diferenţa dintre rezultatul înregistrat de Transelectrica în anul 2014 şi Bugetul aferent anului 2015)”, atrage atenţia Dan Popovici.
„Este foarte dificil să spui că o anumita companie este cea mai subevaluată dintre toate. Până la urmă, cei mai mulţi dintre indicatori ne dau o poză la un anumită dată, în timp ce evoluţia preţurilor unei acţiuni este un fenomen dinamic, influenţat de numeroşi factori obiectivi şi subiectivi”, avertizează administratorul de investiţii de la OTP.
Cu toate acestea, „dacă ne uitam la indicatorul PER şi P/B vedem că piaţa românescă de capital se tranzacţionează la valori inferioare altor pieţe din regiune şi acest fapt se datorează în cele din urma lipsei de lichiditate a pieţei de la Bucureşti”, a mai scris Dan Popovici în răspunsul pentru ECONOMICA.NET.
Acţiuni puţin lichide
Dintre companiile mai puţin lichide decât cele de mai sus, „dar cu indicatori financiari interesanţi”, Dan Popovici a ales societăţi cum ar fi operatorul portuar Socep Constanţa (SOCP), producătorul de piese auto pentru marile firme germane Compa Sibiu (CMP), producătorul de maşini agricole Mecanica Ceahlău (MECF) sau cel de ambalaje de carton Vrancart Focşani (VNC).
La rândul lui, şi Adrian Danciu de la SAI Broker Cluj, a ales Compa dintre „companiile cu lichiditate sporadică”.
Compa Sibiu are o „cifră de afaceri foarte mare” şi a parcurs cu succes un proces de rentabilizare a activităţii în ultimii ani. Succesele sunt vizibile în creşterea ratelor de rentabilitate. Cât priveşte acţiunea, „rentabilitatea aşteptată este de 25 – 28% în următoarele 12 luni.
În fine, acţiunile producătoarei de produse din mase plastice Romcarbon Buzău (ROCE), pot deveni atractive „datorită atât indicatorilor de profitabilitate (rentabilitatea capitalului ROE: 30%), cât şi multiplilor de evaluare (PER: 1 si P/B: 0.24).
Luând în calcul faptul raportul dintre cifra de afaceri, de 131 mil. lei, şi o capitalizarea /valoarea de piaţă la bursă, n.r.) de 30 mil. lei, putem aprecia un potenţial de crestere de peste 50% faţă de cotaţia actuală”, estimează directorul societăţii de investiţii SAI Broker Cluj Napoca.
AVERTISMENT: Estimările publicate mai sus nu constituie o sugestie de investiţie. ECONOMICA.NET şi profesioniştii citaţi nu își asumă răspunderea pentru rezultatul tranzacțiilor bazate pe oricare din informațiile de mai sus, sau sau influențate de acestea.