‘În 11-13 mai, împreună cu Departamentul de stat pentru Comerţ, cu Ambasada SUA şi cu încă 17 ţări din regiune membre sau non-membre UE sau NATO, vom organiza la Bucureşti un summit regional pe securitate cibernetică la care va fi prezent subsecretarul de stat pentru comerţ din SUA. De asemenea, primul ministru a trimis invitaţie către către cei 17 omologi din ţările respective, eu către omologii mei, CERT (Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică n.r.) şi toate celelalte instituţii şi-au invitat omologii’, a afirmat Grindeanu.
Oficialul a adăugat că, anul trecut, CERT a procesat peste 78 milioane de alerte, scrie Agerpres.
‘Aproximativ 2,4 milioane de IP-uri unice, din un pic peste 10 milioane au fost implicate în incidente, deci aproape un sfert. Aproximativ 11.000 domenii .ro au fost atacate, declarate neactive. Toate aceste cifre sunt în creştere faţă de 2013. Asta ne arată nevoia de a asigura un cadru legislativ, poate mai bun’, a explicat ministrul pentru Societatea Informaţională.
Potrivit raportului oficial al CERT-RO, în anul 2014, mai mult de jumătate (54%) dintre alertele primite au vizat sisteme informatice configurate necorespunzător, ne-securizate sau vulnerabile, ce au oferit diverse servicii ne-securizate în Internet, folosite de către atacatori pentru ascunderea identităţii şi lansarea de atacuri cibernetice asupra altor ţinte.
De asemenea, aproape un sfert din totalul IP-urilor unice alocate în România (24%) au fost implicate în cel puţin o alertă de securitate cibernetică, în creştere faţă de 16%, în anul 2013.
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO este o structură independentă de expertiză şi cercetare-dezvoltare în domeniul protecţiei infrastructurilor cibernetice, care dispune de capacitatea necesară pentru prevenirea, analiza, identificarea şi reacţia la incidentele de securitate cibernetică ale sistemelor informatice ce asigură funcţionalităţi de utilitate publică ori asigură servicii ale societăţii informaţionale.