Într-o declaraţie comună a Shell şi BG Group se arată că tranzacţia evaluează acţiunile BG la aproximativ 1.350 penny, reprezentând o primă de 52% a mediei de tranzacţionare din ultimele 90 de zile, scrie Agerpres.
Acordul ar urma să genereze sinergii înainte de taxe de aproximativ 2,5 miliarde de lire sterline anual, iar acţionarii BG vor deţine 19% din entitatea combinată. Shell va plăti dividende de 1,88 dolari pe acţiune pentru 2015 şi cel puţin aceeaşi sumă în 2016. De asemenea, grupul anglo-olandez va demara un program de răscumpărare de acţiuni de cel puţin 25 miliarde de dolari, din 2017 până în 2020.
Capitalizarea de piaţă a companiei britanice BG se situa la 46 miliarde de dolari, la închiderea şedinţei bursiere de marţi, în timp ce Shell era evaluată la 202 miliarde de dolari, iar grupul american Exxon la 360 miliarde de dolari.
Prin această tranzacţie, cea mai mare din acest an la nivel global, Shell va avea acces la proiectele BG din Brazilia, estul Africii, Australia, Kazahstan şi Egipt, inclusiv la unele dintre cele mai ambiţioase proiecte din lume referitoare la gazele naturale lichefiate (LNG).
Declinul preţului ţiţeiului, majorarea producţiei de la zăcămintele de gaze de şist din SUA şi decizia Arabiei Saudite de a nu reduce producţia de ţiţei au creat un mediu similar cu cel din anul 2000, când au avut loc mai multe fuziuni şi achiziţii în industria energetică. De atunci, British Petroleum a achiziţionat rivalele Amoco şi Arco, Exxon a cumpărat Mobil, iar Chevron a fuzionat cu Texaco.