Criză diplomatică: Turcia îl convoacă pe reprezentantul Vaticanului, după ce Papa Francisc a evocat „genocidul armean”

Turcia l-a convocat duminică pe reprezentantul Vaticanului la Ankara pentru a oferi explicaţii în legătură cu afirmaţiile făcute în aceeaşi zi de Papa Francisc, care a pronunţat pentru prima dată termenul de ''genocid'', vorbind despre masacrul armenilor de acum 100 de ani, au anunţat posturile turce de televiziune, potrivit AFP.
Economica.net - Dum, 12 apr. 2015, 13:02
Criză diplomatică: Turcia îl convoacă pe reprezentantul Vaticanului, după ce Papa Francisc a evocat

Reprezentantul Vaticanului a fost convocat la sediul Ministerului de Externe de la Ankara, au precizat canalele NTV şi CNN-Turk.

Papa Francisc a folosit duminică, în cadrul solemn de la Basilica Sf. Petru din Roma, termenul de ”genocid” pentru masacrul împotriva armenilor ce-a avut loc în urmă cu o sută de ani, cu riscul de a-şi perturba puternic relaţiile diplomatice cu Turcia, relatează AFP, citată de Agerpres.

”În secolul trecut, familia noastră umană a trecut prin trei tragedii masive şi fără precedent. Prima, care este considerată în mod larg drept ‘primul genocid al sec. al XX-lea’, a lovit poporul vostru armean”, a declarat Suveranul Pontif, citând un document semnat în 2000 de către Papa Ioan Paul al II-lea şi Patriarhul armean.

”Celelalte două au fost comise de către nazism şi stalinism. Mai recent, au avut loc şi alte exterminări în masă, precum cele din Cambodgia, Ruanda, Burundi, Bosnia”, a adăugat Papa.

Sfântul Părinte s-a exprimat în deschiderea unei liturghii în memoria armenilor masacraţi între 1915 şi 1917. Mesa a fost oficiată împreună cu Patriarhul armean Nersese Bedros XIX Tarmouni, cu elemente de rit catolic armean şi în prezenţa preşedintelui Armeniei, Serj Sarkisian.

Chiar dacă Papa Ioan Paul al II-lea a utilizat termenul în 2000 în documentul comun şi pe care Jorge Bergoglio l-a folosit de mai multe ori înainte de a deveni Papă, în urmă cu doi ani, şi chiar de cel puţin o dată în cadru privat, aceasta este prima dată când el este rostit public de către un Suveran Pontif.

Partea armeană estimează că 1,5 milioane de armeni au fost ucişi între 1915 şi 1917, la sfârşitul Imperiului Otoman. Numeroşi istorici şi peste douăzeci de ţări, inclusiv Franţa, Italia şi Rusia, au recunoscut genocidul împotriva armenilor.

În schimb, Turcia afirmă că este vorba de un război civil în care şi-au pierdut viaţa între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...