Potrivit datelor din ultima ediţie a ‘Cartei Albe a IMM-urilor – ediţia 2014’, 2,15% dintre IMM-uri iau în calcul reducerea dimensiunii afacerii, 1,83% dintre IMM-uri intenţionează să închidă afacerea, în timp ce vânzarea afacerii se află pe lista de acţiuni a 0,39% dintre întreprinderile mici şi mijlocii.
‘Companiile cu o vârstă de 5-10 ani se evidenţiază prin frecvenţe crescute în rândul întreprinderilor care vizează închiderea afacerii (3,04%) şi vânzarea afacerii (0,57%) şi mai reduse în cazul entităţilor care au menţionat extinderea rapidă a afacerii (3,61%). Întreprinderile cu o vechime de 10-15 ani consemnează procente mai ridicate ale entităţilor care indică menţinerea afacerii la dimensiunile actuale (61,38%) şi frecvenţe mai reduse ale firmelor care au punctat reducerea dimensiunii afacerii (0,81%). Agenţii economici aflaţi de peste 15 ani pe piaţă înregistrează ponderi mai înalte ale organizaţiilor care au indicat reducerea dimensiunii afacerii (3,42%) şi mai joase ale celor care au subliniat închiderea afacerii (1,05%) şi vânzarea afacerii (0,26%)’, se arată în documentul citat.
În funcţie de apartenenţa teritorială a IMM-urilor, regiunea Nord Est presupune ponderi mai mari ale firmelor care indică drept obiectiv închiderea afacerii (3,85%) şi reducerea dimensiunii acesteia (tot 3,85%).
‘Companiile din Sud Est se evidenţiază prin frecvenţe crescute în rândul întreprinderilor care vizează extinderea rapidă a afacerii (7,37%) şi menţinerea afacerii la dimensiunile actuale (63,16%) şi mai mici în rândul IMM-urilor care au menţionat extinderea moderată a afacerii (26,32%). Pe de altă parte, IMM-urile din regiunea Nord Vest presupun procente mai mari ale organizaţiilor care indică extinderea moderată a afacerii (43,18%) şi mai reduse în rândul celor care evidenţiază menţinerea afacerii la dimensiunile actuale (48,30%)’, se mai spune în Carta Albă.
Analiza IMM-urilor în funcţie de forma acestora de organizare juridică relevă faptul că societăţile pe acţiuni consemnează ponderi mai mari ale firmelor care indică drept obiectiv extinderea rapidă a afacerii (12,50%), reducerea dimensiunii acesteia (3,13%) şi închiderea afacerii (6,25%).
‘SRL-urile se evidenţiază prin frecvenţe crescute în rândul organizaţiilor care vizează extinderea moderată a afacerii (37,29%) şi vânzarea afacerii (0,44%). Întreprinderile cu altă formă de organizare juridică înregistrează procente mai ridicate ale entităţilor care indică menţinerea afacerii la dimensiunile actuale (61,38%) şi frecvenţe mai mici ale firmelor care au punctat extinderea rapidă a afacerii (4,14%), reducerea dimensiunii (0,69%) şi închiderea afacerii (1,38%), în timp ce niciun întreprinzător intervievat nu a optat pentru vânzarea afacerii’, se precizează în analiza menţionată.
‘Carta Albă a IMM-urilor din România – ediţia 2014’ a fost lansată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi reprezintă, conform realizatorilor, cea mai cuprinzătoare şi aprofundată analiză a situaţiei IMM-urilor din România, a fenomenului antreprenorial, dar şi a performanţelor şi problematicii IMM-urilor.