O reuniune de urgenţă a Consiliului de Administraţie de la Renault a fost convocată joi seară pentru a discuta intenţia guvernului francez de a-şi dubla drepturile de vot la adunarea generală anuală a acţionarilor din 30 aprilie. Săptămâna trecută, statul francez a anunţat că va cheltui 1,23 miliarde de euro pentru a cumpăra noi acţiuni la Renault şi a putea bloca astfel o rezoluţie care cere menţinerea actualului sistem de guvernanţă care acordă un vot pentru fiecare acţiune.
Legislaţia adoptată în timpul mandatului preşedintelui Francois Hollande prevede dublarea drepturilor de vot ale acţionarilor care deţin acţiuni în companii franceze de mai mult de doi ani. Companiile pot anunţa că nu optează pentru aşa-numita lege Florange, dar demersul trebuie sprijinit de două treimi din acţionari.
Într-un comunicat de presă, boardul Renault a avertizat că supravieţuirea şi succesul alianţei Renault-Nissan depinde de restabilirea balanţei de putere dintre cele două companii. ‘Soliditatea parteneriatului dintre Renault şi Nissan explică succesul alianţei care a fost benefică pentru ambii parteneri’, se arată în comunicatul companiei.
În virtutea unui acord care datează din 1999, Renault deţine 40% din Nissan, care la rândul său deţine 15% din Renault. Însă, în perioada care a trecut din 1999 şi până în prezent, raporturile de forţă între Renault şi Nissan s-au schimbat astfel că grupul japonez ar dori o reechilibrare a alianţei care să includă fie o majorare a participaţiei deţinută de Nissan la Renault fie o reducere a participaţiei deţinută de Renault la Nissan.
Ministerul francez de Finanţe a refuzat să facă orice comentarii cu privire la reuniunea Consiliului de Administraţie de la Renault dar oficialii francezi au spus că guvernul de la Paris vrea să păstreze alianţa dintre Renault şi Nissan.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.