Pe site apăreau marţi un amplu interviu cu preşedintele Comisiei Europene, dar şi o informaţie despre acelaşi Jean-Claude Juncker contorsionat de durere în timpul unei crize de calculi renali, precum şi un articol despre mutarea la Paris a negocierilor în privinţa Greciei.
Publicaţia, lansată în 2007 în Statele Unite, a devenit un organ de presă de referinţă, având o acoperire incisivă a vieţii politice şi a intrigilor sale, scrie Agerpres. Cotidianul, fructul colaborării 50-50% între ‘Politico’ şi puternicul grup german Axel Springer, a angajat 36 de ziarişti, majoritatea la Bruxelles, dar şi corespondenţi la Berlin, Paris şi Londra. ‘Acest lucru arată în ce măsură a devenit Europa subiect (de interes) pentru Statele Unite. Este semnul creşterii puterii Europei’, apreciază Nicolas Beytout, director şi fondator al cotidianului francez L’Opinion.
‘Ceea ce provoacă entuziasm este că noi oferim ceva diferit, un jurnalism viu despre Europa, nu despre Bruxelles sau despre instituţii’, afirmă redactorul şef, Matthew Kaminski. ‘+Politico+ vorbeşte despre putere. Cine o deţine, cine face manevre pentru a o obţine, cine se serveşte de ea. Este fascinant’, adaugă John Harris, co-fondator al site-ului.
John Harris a părăsit Washington Post alături de Jim VendeHei pentru a lansa ‘Politico’, urmând să exploateze jurnalistic lupta fără milă dintre democraţii Barack Obama şi Hillary Clinton înainte de alegerile prezidenţiale din 2008. Însă, contrar Statelor Unite, Uniunea Europeană şi instituţiile ei, cu funcţionare complexă şi adesea opacă, sunt considerate plictisitoare. ‘Nu sunt deloc de acord cu acest lucru’, spune John Harris, dând drept exemplu atacul lansat săptămâna trecută de UE împotriva Google, acuzat de abuz de poziţie dominantă de comisarul pentru Concurenţă, daneza Margrethe Vestager, pe cale să devină o vedetă a executivului european.
Însă, în spatele site-ului gratuit, accesibil tuturor, şefii lui nu îşi ascund adevărata ambiţie: să atragă, al fel ca în Statele Unite, factori de decizie şi lobbyşti spre secţiunile de informaţii cu plată, foarte rentabile. Luna viitoare vor fi lansate trei, având ca teme energia, tehnologiile şi sănătatea. ‘Nu avem nevoie de un milion de cititori. Dorim 100 de factori de decizie care să citească newsletter-urile noastre’, recunoaşte directoarea generală Sheherazade Semsar-de Boisseson. ‘Mereu este plăcut să ai mulţi cititori, însă pentru ca totul să funcţioneze trebuie să atragi oameni importanţi’, adaugă Kaminski.
Însă stilul site-ului ‘Politico’, care susţine că aduce la Bruxelles un jurnalism ‘imparţial’, a provocat ceva iritare în sfera mediatică. Chiar şi Comisia Europeană, în general deschisă noilor veniţi, a dat semne de nervozitate. ‘Preşedintele Juncker a făcut un cadou +Politico+ cu ocazia lansării. Publicaţia a difuzat o mare ştire: calculii renali sunt dureroşi’, a spus purtătorul său de cuvânt, Margaritis Schinas, citat de AFP.