A apărut prima bancă destinată persoanelor fizice. Acţionarii ei spun că se vor concentra pe nevoile generaţiei Millennials

19 06. 2018
bruno_leroux__ceo__bnp_paribas_personal_finance_19894900

CEO-ul diviziei de finanţe personale al celei mai mari bănci din zona euro, BNP Paribas, Bruno Leroux spune că sucursala bancară din România se va dezvolta în două direcţii: dezvoltarea reţelei de filiale (chiar dacă este în contrasens cu deciziile luate de marile bănci europene) şi majorarea investiţiilor în zona digitală. Pe partea de creştere a reţelei de filiale, francezul menţionează că Cetelem deţine în România 12 filiale şi are de gând să mai deschidă încă două până la sfârşitul anului. De asemenea, Cetelem se bazează foarte mult pe parteneriatele pe care le are dezvoltate cu retailerii, inclusiv Dedeman, Kaufland, Flanco, Auchan, eMag, care vând şi prin cardurile de credit emise de Cetelem.

„Nu avem o strategie de dezvoltare pe termen scurt ca bancă. Nu ne-am propus o strategie de multiplicare a produselor de creditare, dar ne gândim ca pe termen mediu să începem să emitem şi carduri de debit. Ne-am propus de asemenea să ne dezvoltăm puternic pe zona de IT, să stabilim un program clar şi abia apoi să stabilim ce model de banking vom aplica. De altfel, aşteptăm să vedem şi cum se va dezvolta banca din Cehia, unde avem mai multe schimbări şi unde am pornit totuşi cu un nume diferit (n.a. – în România sucursala BNP Paribas se numeşte tot Cetelem ca IFN-ul cu care s-a pornit la drum iniţial). Vom vedea rezultatele din Cehia şi în maxim trei – patru ani vom avea un model bancar viabil. Până atunci ne dorim să rămânem un actor principal pe creditul de consum”, a precizat Bruno Leroux.

CEO-ul BNP Paribas Personal Finance a precizat că se va baza pe generaţia millennials despre care a descoperit cu ajutorul studiului pan-european „L’Observatoire Cetelem” că preferințele și obiceiurile de cumpărare ale generației Millennials evidențiază o chimie foarte bună între aceşti consumatori și magazine, reliefând ideea că pentru așa-numiții „nativi digitali”, magazinele fizice se dovedesc a fi, în continuare, în topul preferințelor. Această generație iubește cumpărăturile și, dintre millennialii europeni, românii par a fi cei mai mari împătimiți ai shoppingului.

Totodată, studiul evidenţiază faptul că millennialii fac şi studiu online ale produselor cumpărate, dar preferă să le achiziţioneze offline sau invers. Ideea este că cele două metode sunt combinate acum, dar în viitor s-ar păutea ca totul să devină online. Cert este că generaţia nouă este un client foarte bun, cu atât mai mult cu cât 87% dintre respondenţii din România consideră shoppingul mai degrabă o distracţie decât o corvoadă.

Sectorul bancar din România a început în ultima perioadă să atace tot mai mult segmente de nişă. Atât timp cât Cetelem s-a poziţionat ca bancă de consumer finance, trebuie să precizăm că mai există TBI Bank care este concentrată pe comerţul electronic, Libra Bank care se bazează exclusiv pe internet banking şi unele fintech-uri recent intrate în România, gen Revolut, care este calat pe transferuri de bani între state la costuri mai mici decât restul băncilor, deci pe constituirea de conturi curente. Şi intenţia Cetelem de a lansa cardurile de debit se bazează pe constituirea de conturi curente în care să fie puse sumele pentru alimentarea cardului de debit.