Noul contract pentru subtraversarea Dunării în vederea interconectării sistemelor de transport gaze naturale din România şi Bulgaria a fost atribuit pe 30 mai 2016.
Termenul pentru finalizarea lucrărilor este de 214 zile (circa 7 luni), de la data atribuirii contractului.
Obiectul contractului de achiziţie îl constiuie construirea unei conducte de gaze a traversării/subtraversării Dunării în vederea interconectării sistemelor de transport gaze naturale din România şi Bulgaria.
Valoarea estimată totală a contractului, aşa cum a fost stabilită în devizul general, este de 4,89 milioane de euro. Această valoare include şi valoarea cheltuielilor diverse şi neprevăzute, în cuantum de 445.326 euro. Valoarea acestor cheltuieli reprezintă 10% din valoarea totală estimată a achiziţiei calculată fără cheltuieli diverse şi neprevăzute. Aceste cheltuieli diverse şi neprevăzute vor fi stabilite doar ulterior aprobării în prealabil organelor de decizie ai TRANSGAZ şi BULGARTRANSGAZ, conform cu legislaţia aplicabilă. Valoarea estimată a achiziţiei fără cheltuieli diverse si neprevăzute este de 4,45 milioane de euro, care este şi valoarea totală plătibilă a contractului pentru lucrările de construcţie şi montaj necesare, specificate în documentaţia de atribuire a achiziţiei publice.
Noul contract a fost scos la licitaţie în ianuarie anul acesta, după ce contractul cu fostul constrcutor, firma din Târgu-Mureş CALA SA a fost rupt în februarie anul trecut. Aceasta a lucrat timp de trei ani la interconectorul de gaze de interes strategic pentru România, cerut şi de UE, Giurgiu-Ruse. În acel timp, lucrările nu au evoluat mai deloc.
Gazoductul Giurgiu-Ruse, prin care România ar trebui să se lege energetic de Bulgaria, nu este nici până acum funcţional, deşi trebuia să fie gata din 2013, pentru că, pe partea românească, fostul constructor, firma mureşeană CALA S.A. a eşuat lamentabil în efectuarea lucrărilor de subtraversare a Dunării.
Fostul ministru al Economiei Mihai Tudose, în subordinea căruia se află Transgaz, a dezvăluit, pentru ECONOMICA.NET detalii „picante” despre lucrările firmei CALA la subtraversarea Dunării. Astfel, pe lângă faptul că firma mureşeană nu reuşea să efectueze lucrările conform proiectului, a reuşit contraperformanţa să piardă freza de foraj ce săpa tunelul de sub Dunăre. „Au pierdut cârtiţa, domnule, asta au făcut. Fie că s-a prăbuşit tunelul şi a astupat şi utilajul, fie altceva, cert e că au pierdut instrumentul. Era a lor, veniseră cu ea”, spunea Tudose.