A fost demarat proiectul CET Titan, primul CET nou din București din ultimii 15 ani – ministrul Energiei

Astăzi au început lucrările pentru CET Titan, o centrală complet automatizată care va fi echipată cu cinci grupuri motor-generator (Hydrogen Ready) având o putere electrică instalată de până la 50MWe respectiv o putere termică instalată de până la 40MWt (34,4 Gcal/h), arată Ministerul Energiei într-un comunicat de presă.
Mihai Nicuţ - lun, 03 iun. 2024, 13:39
A fost demarat proiectul CET Titan, primul CET nou din București din ultimii 15 ani - ministrul Energiei

Noua centrală poate utiliza atât gaz metan cât şi amestec cu hidrogen, configurând în Titan cea mai modernă și flexibilă soluție pentru o instalație automatizată integrată în sistemul de termoficare și energetic din estul capitalei, arată Ministerul.

“Astfel, prin proiectul unei noi centrale electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficiență (Combined Heat and Power) – CET Titan București devine primul proiect de acest tip din ultimii 15 ani în capitala României”, mai arată instituția.

Ministerul Energiei, prin Fondul pentru modernizare, va putea finanța proiectul cu 40 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, din totalul cheltuielilor de 70 de milioane de euro.

„Mesajul nostru este categoric și limpede: sistemul de termoficare din Capitală are viitor, este cel mai eficient posibil și cel mai puțin poluant în raport cu toate celelate opțiuni pe care le avem în acest moment. E un proiect care a fost în atenția mea și a echipei mele încă de la începutul mandatului. CET Titan este o șansă și pentru bucureșteni să aibă acces la apă caldă și căldură într-un mod mai predictibil. Va deservi 10.000 de apartamente cu apă și căldură și peste 20.000 de puncte de consum cu energie electrică.

Am spus că în următorii patru ani de zile vom reduce facturile bucureștenilor la jumătate prin aceste soluții concrete: fuziunea Elcen- Termoenergetica; modernizarea rețelei de termoficare- 590 de milioane de euro disponibili prin Fondul de Modernizare la Ministerul Energiei; modernizarea CET-urilor; branșarea CET-urilor direct în rețeaua Transgaz – CET Vest este primul pe listă, până la finalul acestui an; și valorificarea energiei geotermale, pentru care deja avem în lucru studiul de fezabilitate, susținut de departamentul pentru energie din SUA”, a spus Sebastian Burduja, ministrul energiei.

Construcția CET Titan este estimată a fi finalizată la finalul anului 2026. Totodată, centrala va contribui la reducerea emisiilor de carbon.

 

Te-ar mai putea interesa și
DGAF a confiscat 2,39 kg de aur cu o valoare de peste 745.000 de lei
DGAF a confiscat 2,39 kg de aur cu o valoare de peste 745.000 de lei
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au confiscat 2,39 kilograme de aur, cu o valoare de piaţă estimată la 745.513 de lei, în urma controalelor realizate în perioada......
Departamentul de Stat american a închis biroul specializat care contracara dezinformarea venită din partea rivalilor SUA
Departamentul de Stat american a închis biroul specializat care contracara dezinformarea venită din partea rivalilor SUA
Departamentul de Stat american a anunţat marţi că biroul său specializat în dezinformarea străină, foarte criticat ...
România exportă masiv energie electrică în ziua de Crăciun, pe fondul vântului puternic
România exportă masiv energie electrică în ziua de Crăciun, pe fondul vântului puternic
Pe fondul unui consum redus, specific unei zile de sărbătoare, și al vântului bun pentru turbinele eoliene, România ...
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Pe stâncile abrupte de pe coasta de nord-vest a Spaniei, pescarii îmbrăcaţi în combinezoane impermeabile evită valurile ...