Autostrada Sibiu-Piteşti: A fost avizat traseul pentru ultimele secţiuni UPDATE

Traseul viitoarei autostrăzi Sibiu-Piteşti a fost definitivat. Luni, 21 noiembrie, a fost avizat traseul pentru ultimele secţiuni, respectiv 2 şi 3, ale şoselei de mare viteză ce va traversa munţii, a anunţat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fosta CNADNR. Harta la dimensiune maximă este aici.
Economica.net - lun, 21 nov. 2016, 22:02
Autostrada Sibiu-Piteşti: A fost avizat traseul pentru ultimele secţiuni UPDATE

Luni, 21 noiembrie 2016, în cadrul Consiliului Tehnico-Economic (CTE) al CNAIR a fost avizat traseul pentru ultimele secţiuni ale autostrazii Sibiu-Piteşti, după cum urmează:

– Secţiunea 2 (Boiţa – Racoviţă,de la km 15+000 la km 43+000);

– Secţiunea 3 (Racoviţă – Văleni,de la km 43+000 la km 72+000).

Astfel, traseul întreg al Autostrăzii Sibiu – Pitești, în lungime de aproximativ 123 km, este:

– Secțiunea 1, Sibiu-Boița, de la km 0 la km 15+000, asigura legatura intre DN 7 (Defileul Vaii Oltului) prin continuarea autostrazii existente;

– Secțiunea 2, Boița-Racoviță de la km 15+000 la km 43+000, leagă localitatea Boița cu localitatea Racoviță;

– Secțiunea 3, Racoviță-Văleni de la km 43+000 la km 72+000, asigura continuitatea autostrazii prin Valea Baiasului făcând conexiunea dintre Defileul Oltului și Defileul Văii Topologului;

– Secțiunea 4, Văleni-Curtea de Argeș, de la km 72+000 la km 90+000 traversează Valea Topologului, face conexiunea cu localitatea Curtea de Argeș;

– Secțiunea 5, Curtea de Argeș – Pitești, de la km 90+000 to km 123+037, leagă localitatea Curtea de Argeş cu oraşul Pitești și autostrada existentă prin valea Argeşului;

– Secțiunea 6, aceasta secţiune constă în reabilitarea a 14 km de Drum Naţional, respectiv DN 73C fiind drum de legătura între Nodul Rutier Tigveni şi Râmnicu Vâlcea, precum şi construcţia a 2,5 km de drum nou.


De asemenea, studiul geotehnic pentru secţiunile 1 şi 5 ale viitoarei autostrăzi Sibiu-Piteşti a fost finalizat şi predat săptămâna trecută, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii companiei care s-a ocupat cu efectuarea acestuia.

Investigaţiile geotehnice pentru loturile 1 şi 5, respectiv Sibiu – Boiţa şi Curtea de Argeş – Piteşti, au fost finalizate, potrivit directorului general al Geostud, Petru Nicolae.

Geostud se ocupă de realizarea investigaţiilor geotehnice, parte din revizuirea studiului de fezabilitate (SF) pentru Autostrada Sibiu-Piteşti, contract câştigat de către asocierea Spea Ingineria Europea (Italia) – Tecnic Consulting Engineering (România), pentru 29 de milioane de lei.

La finele lunii august, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), urmaşa CNADNR, anunţa că investigațiile geotehnice în teren erau realizate în proporţie de aproximativ 75% pe secţiunea 1 Sibiu – Boiţa şi de aproximativ 80% pe secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti.

Tot atunci, CNAIR preciza că pentru secţiunea 4, Valeni – Curtea de Argeş, investigațiile geotehnice în teren erau realizate în proporţie de aproximativ 35%.

De asemenea, pentru secţiunea 2 Boiţa – Racoviţa şi secţiunea 3 Racoviţa-Văleni, nu fusese încă aprobat la acea dată traseul final al autostrăzii.

„Traseul va putea fi avizat după finalizarea Raportului de Analiză Multicriterială etapa 2, Raport care a fost revizuit de către Proiectant şi este în analiză la CNADNR şi Jaspers”, mai spuneau atunci reprezentanţii Companiei de Drumuri.

Investigaţiile geotehnice reprezintă o componentă importantă a studiului de fezabilitate. După definitivarea acestuia, CNAIR va putea scoate la licitaţie proiectarea autostrăzii şi execuţia propriu-zisă a lucrărilor.

Licitaţie pentru proiectarea loturilor 1 şi 5, în martie 2017

În cazul autostrăzii Sibiu-Piteşti, oficialii de la Drumuri iau în calcul posibilitatea de a nu mai merge la pachet cu toate loturile, având în vedere că porţiunile de drum din munţi sunt mai dificil de realizat, şi nici cu proiectare şi execuţie pe acelaşi contract.

„Evaluăm posibilitatea de a lansa loturile independent”, a declarat anterior pentru ECONOMICA.NET Cătălin Homor, şeful CNAIR, care estimează că în martie anul viitor vor fi scoase la licitaţie contracte pentru Proiect Tehnic (PT) şi Autorizaţie de Construire (AC) pentru loturile 1 şi 5.

Deşi vor fi scoase la licitaţie separat, loturile din autostrada Sibiu-Piteşti vor putea fi deschise circulaţiei la finalizarea construirii fiecăruia, întrucât au noduri de descărcare la capete, a mai explicat Cătălin Homor.

Sibiu – Piteşti este una dintre cele mai aşteptate autostrăzi din România, inclusiv de către cea mai mare companie din ţară, Dacia, care este şi cel mai mare exportator la nivel naţional. Termenul estimat de autorităţi pentru finalizarea acesteia este 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym, rețeaua de fitness cu cea mai mare acoperire la nivel de orașe din România, anunță deschiderea unui nou centru de fitness, în București, în cartierul Rahova. Odată cu această......
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit până la data de 19 decembrie 2024, dar termenul limită pentru ...
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare aferente sistemului RO e-Transport a fost ...
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Ministerul Energiei a reuşit să promoveze joi, în Guvern, după aproximativ un an de consultări, de muncă voluntară, ...