A fost finalizată prima etapă de modernizare a ecluzelor Canalului Dunăre Marea Neagră

Economica.net
27 07. 2016
1278423599canal_dunare_mneagra_31698000

În cadrul conferinţei de presă organizată la încheierea lucrărilor de modernizare a ecluzelor la cele două canale navigabile ce leagă Dunărea cu Marea Neagră, etapă aferentă Fazei 1 a proiectului ‘Modernizare ecluze, echipamente şi instalaţii’, finanţat prin Programului Operaţional Sectorial Transport 2007-2013, directorul general al CNACN, Daniel Georgescu, a declarat că în actuala etapă au fost realizate lucrări pe câte un fir de navigaţie la cele trei ecluze, urmând ca a doua etapă să fie lansată după asigurarea finanţării.

‘Proiectul a urmărit modernizarea şi reabilitarea echipamentelor şi instalaţiilor pe Canalele Dunăre-Marea Neagră şi Poarta Albă-Midia Năvodari pentru garantarea unei bune conexiuni între Portul Constanţa şi Dunăre. Investiţiile, în valoare totală de 461.430.523 lei, din care valoare eligibilă de 272.923.739 lei, au fost realizate la – Ecluza 2 Agigea, mal drept, Ecluza 2 Cernavodă, mal drept şi Ecluza 1 Ovidiu, mal stâng’, a precizat directorul general.

La rândul său, directorul tehnic al al CNACNA, Mihai Stanciu, a afirmat că realizarea acestui proiect a fost impusă atât de prognozele oficiale care indică o creştere cu 4,5 % a valorilor de trafic pe canal, în perspectiva următorilor 10 ani, cât şi de starea tehnică a echipamentelor de ecluzare, vechi de peste 30 de ani, care aveau durata de funcţionare expirată. ‘Lucrările care au vizat schimbarea porţilor plane şi a celor buscante, de la ecluze, a echipamentelor şi instalaţiilor pentru siguranţa ecluzelor şi navigaţiei şi instalaţiilor hidraulice şi de comandă la distanţă, au dus la diminuarea cu 50 % a timpilor de ecluzare şi implicit a costurilor operaţionale şi tehnologice de operare’, a spus Mihai Stanciu.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Werner Hans Lauk, a declarat că se bucură pentru finalizarea cu succes şi la termen a lucrărilor la care a contribuit şi compania germană DSD Noel GmbH, în calitate de integrator ce a asigurat managementul proiectului. ‘Această cooperare de succes a unei companii germane, precum DSD Noel GmbH, într-un concern cu patru firme româneşti de profil, cu tradiţie în domeniu, dovedeşte intensitatea relaţiilor economice dintre ţările noastre şi constitue premisa unei bune dezvoltări a acestei, în viitor’, a afirmat ambasadorul german.