Potrivit sursei citate, harta serviciilor naţionale destinate imigranţilor, disponibilă la adresa http://harta.cdcdi.ro, este un instrument ce vine în sprijinul migranţilor aflaţi în România, indiferent de statutul acestora, dar poate fi în egală măsură utilă organizaţiilor şi instituţiilor care lucrează în domeniul migraţiei, dar şi pentru decidenţi, cercetători şi jurnalişti. Harta oferă informaţii centralizate despre tipurile de servicii disponibile pentru migranţi în fiecare judeţ şi va fi dezvoltată continuu, pe măsură ce noi servicii sunt create la nivel local.
Din informaţiile culese până în prezent rezultă că numai 12 judeţe (Argeş, Bacău, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Sibiu, Suceava, Timiş) şi municipiul Bucureşti beneficiază de prezenţa unor organizaţii neguvernamentale care oferă servicii specializate pentru imigranţi, se arată în comunicat.
Serviciile constau în principal în oferirea de informaţii şi consiliere pentru obţinerea permisului de şedere şi muncă în România, accesarea serviciilor medicale şi a sistemului educaţional (pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor de studii, înscrierea copiilor la şcoală etc.), dar şi sprijin în găsirea unei locuinţe sau medierea în relaţia cu instituţiile publice. Unele asociaţii şi fundaţii derulează activităţi culturale şi sociale, cursuri de limba română şi acomodare culturală sau oferă asistenţă materială pentru depăşirea unor situaţii de risc în care se află imigranţii vulnerabili.
Inspectoratul General pentru Imigrări este instituţia responsabilă de reglementarea intrării şi şederii cetăţenilor străini în România. La structurile teritoriale ale acestora se depun cereri de azil, se solicită permise de şedere temporare sau permanente, reîntregirea familiei, autorizaţii de muncă sau alte documente oficiale. În afara IGI, există furnizori publici de servicii pentru populaţie (ex. agenţiile locale pentru ocuparea forţei de muncă, spitalele, serviciile publice de asistenţă socială etc.) la care migranţii au în egală măsură acces. Cetăţenii străini se pot adresa de asemenea Avocatului Poporului sau Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării atunci când le sunt încălcate drepturile, inclusiv cele de la locul de muncă.
Harta naţională a serviciilor destinate imigranţilor face parte din proiectul Dezvoltarea unei reţele de organizaţii active în domeniul migraţiei (EMINET), ce are ca obiectiv creşterea capacităţii ONG-urilor româneşti de a participa la formularea politicilor de migraţie.
Proiectul este cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeana extinsă.